Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτος μήνας απωλειών για τους Dow Jones και S&P

Αρνητικός και ο Οκτώβριος για το αμερικανικό χρηματιστήριο. Πτώση στο νήμα για τους δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Καλές οι καταναλωτικές δαπάνες. «Βουτιά» 3,8% για το πετρέλαιο, κάτω από τα 47 δολ.

Μικρή πτώση σημείωσε η Wall Street παρά τις καλύτερες των αναμενόμενων καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% τον Σεπτέμβριο έναντι αύξησης 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Voya Financial, Karyn Cavanaugh, «οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας, καθώς όταν οι δαπάνες είναι ισχυρές τότε οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να αναπτύσσονται».

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ καθώς την Παρασκευή το FBI ανακοίνωσε ότι ξανάνοιξε την υπόθεση των e-mails της Χίλαρι Κλίντον.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι αβέβαιο πώς οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρεάσουν την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ. Ωστόσο και μόνο η είδηση της νέας έρευνας του FBI για τη Χίλαρι Κλίντον αναστάτωσε τις αγορές την Παρασκευή και περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές.

Επιπλέον οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις διήμερη συνεδρίαση της Fed. Οι αναλυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια εξαιτίας της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε οριστική συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής. Άλλωστε μετά από 18 ώρες συζητήσεων το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν να συναινέσουν στην μείωση της παραγωγής. Τελικά ο μαύρος χρυσός «βούλιαξε» 3,8% στα 46,86 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, έκλεισε η συμφωνία συγχώνευσης του τμήματος πετρελαίου και φυσικής ενέργειας της General Electric Co. με την BakerHughes Inc. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η συγχώνευση δημιουργεί έναν οργανισμό με 32 δισ. έσοδα και μειωμένο κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσε η φαρμακευτική Cardinal Health καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,24 δολ. και τα έσοδα στα 32 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στο 1,21 δολ. και τα έσοδα στα 31,1 δισ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 18.142 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,01% στις 2.126 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,02% στις 5.189 μονάδες.

Τον Οκτώβριο, ο Dow Jones υποχώρησε 0,9%, ο S&P 1,9% και ο Nasdaq 2,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0978 δολ. από 1,0987 την Παρασκευή. Επιπλέον, το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων δύο ετών έναντι του γεν καθώς σήμερα ανήλθε στα 105,12 από 101,65 στις αρχές Οκτωβρίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.274 δολ./oz. Τον Οκτώβριο το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 3%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε μία μονάδα βάσης στο 1,84%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v