Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα σε Fed και εκλογές

Ηπια κέρδη καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed και στις προεδρικές εκλογές. Απώλειες πάνω από 1% για το αργό κάτω από τα $48. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Βουτιά 3% για τη Nike.

Mικρή άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, με τους επενδυτές να είναι επικεντρωμένοι στη συνεδρίαση της Fed και ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο.

Ο Dow Jones κινείται 0,01% υψηλότερα στις 18.164 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,17% στις 5.199 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,15% στις 2.129 μονάδες. 

Κέρδη 2,3% καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας, τα υψηλότερα στον δείκτη S&500, καθώς οι επενδυτές δεν αναμένουν αύξηση επιτοκίων από την Fed την Τετάρτη. Από την αρχή του έτους ο τομέας έχει ενισχυθεί 12,3%. 

Την Τρίτη, οι αξιωματούχοι της Fed θα συναντηθούν για να συζητήσουν την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, η συνάντηση μπορεί να επισκιαστεί από την επικαιρότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές. Την Παρασκευή, το FBI ανακοίνωσε πως εξετάζει στοιχεία σε σχέση με την έρευνα για τα emails της Χίλαρι Κλίντον. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αύξηση του προσωπικού εισοδήματος κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης κατά 0,2% τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,4%.

Eν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες τον Σεπτέμβριο με τη μεγαλύτερη ταχύτητα τους τελευταίους τρεις μήνες. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% τον περασμένο μήνα.Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,4%.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο έμεινε στάσιμη τον Οκτώβριο. Ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI υποχώρησε στις 50,6 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,6 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το Μάιο. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,77% στα 47,8 δολάρια το βαρέλι, καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ. 

Αξιωματούχοι και ειδικοί από χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, περιλαμβανομένων του Αζερμπαϊτζάν, της Βραζιλίας, του Μεξικού, του Ομάν και της Ρωσίας, συναντήθηκαν το Σάββατο στη Βιέννη, ωστόσο συμφώνησαν μόνο στο να ξανασυναντηθούν τον Νοέμβριο, πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του καρτέλ στις 30 του μήνα.

Πτώση 0,3% σημειώνει ο χρυσός, στα 1.277 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,094 ευρώ/δολάριο.

Στο εταιρικό μέτωπο, βουτιά 3,1% σημειώνει η μετοχή της Nike, στα 50,37 δολάρια.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v