Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έβδομη σερί πτώση για τους S&P και Nasdaq

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street με τον Dow Jones να χάνει τις 18.000 μονάδες. Το μακροβιότερο πτωτικό σερί από το Νοέμβριο του 2011 σημείωσε ο S&P. Στο επίκεντρο η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ. Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων το πετρέλαιο. Πάνω από τα 1.300 δολ./oz o χρυσός.

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στην κλιμάκωση της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ λόγω της δημοσκοπικής ανόδου του Τράμπ και της νέας «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου, κάτω από τα 46 δολ.

Ειδικότερα, η Fed κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η επιτροπή περιμένει περαιτέρω ενδείξεις για μεγαλύτερη πρόοδο προς τους στόχους της».

Αυτή όμως είναι η μία εξήγηση. Από την άλλη πλευρά, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως η Κεντρική Τράπεζα δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη αναστάτωση στις αγορές κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά τη γνωστοποίηση της νέας έρευνας του FBI για τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ εξαιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης του σε διάφορα ζητήματα όπως τις εμπορικές σχέσεις, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες για τις 8 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση για τέταρτη διαδοχική ημέρα μετά την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και μάλιστα εννέα φορές πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 9,3 εκατ. βαρέλια. Σήμερα, ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2,9% στα 45,34 δολάρια, σε χαμηλό πέντε εβδομάδων.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα α' τριμήνου ανακοίνωσε η Estee Lauder καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 84 σεντς έναντι 80 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές και τα έσοδα αυξήθηκαν 1% στα 2,87 δισ. δολάρια από 2,84 δισ. πέρυσι.

Επιπλέον, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου γνωστοποίησε η Time Warner. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,47 δισ. από 1,04 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,83 δολ από 1,37 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα και η Alibaba ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη και στα έσοδα πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 17.959 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,65% στις 2.097 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,93% στις 5.105 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η έβδομη πτωτική για τους S&P, Nasdaq και η πέμπτη για τον Dow Jones.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1094 δολ. από 1,1054 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον, το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε πτώση 0,8% σε σχέση με το γεν στα 103,38.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό μήνα καθώς σημείωσε άνοδο 1,6% στα 1.308 δολ./oz.

«Η αβεβαιότητα που προκαλεί η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ στρέφει τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου, όπως είναι ο χρυσός και το γεν», επισημαίνουν για δεύτερη μέρα οι αναλυτές.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,8%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v