Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall Street μετά την «αθώωση» Κλίντον από το FBI

Ράλι ανακούφισης στη Wall Street καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες γύρω από τις αμερικανικές εκλογές. Τριψήφια κέρδη για τους δείκτες. Άλμα 300 μονάδων για τον Dow Jones. Ενισχύεται πάνω από 1% έναντι του γεν το δολάριο. Υποχωρεί 1% ο χρυσός.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές βλέπουν να αυξάνονται οι πιθανότητες για νίκη της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές, μετά την «αθώωση» από το FBI για την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,9% ή 340 μονάδες στις 18.232 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,3% υψηλότερα στις 5.162 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πραγματοποιεί άλμα 2,05% στις 2.127 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος βρίσκονται και οι 11 τομείς του S&P 500, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ενημέρωσε το Κογκρέσο την Κυριακή ότι η υπηρεσία εξέτασε τη νέα ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον και δεν βρήκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να αλλάζει την αρχική της θέση.

Ο κ. Κόμεϊ είχε ταρακουνήσει την προεκλογική μάχη, όταν στις 28 Οκτωβρίου πληροφόρησε με επιστολή του το Κογκρέσο ότι το FBI εξετάζει μια νέα ομάδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων της υποψήφιας των Δημοκρατικών, στο πλαίσιο της έρευνας για την παράνομη διαχείριση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Η Wall Street δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μετά την επιστολή του διευθυντή του FBI, καθώς συρρικνώθηκε το προβάδισμα της κας Κλίντον στις δημοσκοπήσεις. Ο S&P κατέγραψε απώλειες για εννιά διαδοχικές συνεδριάσεις, το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1980.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News που δημοσιεύθηκε σήμερα, η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται με διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, με 45% έναντι 41%.

«Το ράλι έχει να κάνει με τις καλύτερες ευκαιρίες που έχει η Κλίντον για νίκη, αν κει δεν πιστεύω πως η αγορά πανηγυρίζει τόσο πολύ για τις πολιτικές της. Νομίζω πρόκειται για μια αντανάκλαση για το πώς οι αγορές, όπως πολλοί Αμερικανοί, φοβούνται το άγνωστο που φέρνει ο Τραμπ» δήλωσε στο Marketwatch ο Τζέιμς Μέγιερ, CIO στην Tower Bridge Advisors. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,3% στα 44,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 1,28% στα 1.287 δολάρια ανά ουγγιά.

Άνοδο 7% σημειώνει η μετοχή της Sotheby's. Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ζημίες που ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, αλλά τα έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Iσχυρή άνοδο σημειώνει και το μεξικάνικο πέσο, σκαρφαλώνοντας στα 18,57 πέσο/δολάριο από 19,02 πριν τα νέα από το FBI. Είναι πολύ αυτοί που εκτιμούν ότι μια νίκη Τραμπ θα έβλαπτε την μεξικανική οικονομία καθώς ο υποψήφιος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να χτίσει ένα τοίχο στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποιεί ράλι έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1.106 ευρώ/δολάριο.

Στο ταμπλό, άνοδο πάνω από 2% σημειώνουν οι Microsoft, Goldman Sachs και American Express.

Η μετοχή της LendingClub πραγματοποιεί άλμα 16,5%, καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα τρμήνου που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v