Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένατη συνεδρίαση απωλειών για τους S&P και Nasdaq

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street με τον S&P να σημειώνει το μακροβιότερο σερί πτώσης από τον Δεκέμβριο του 1980. Στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις και τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Εβδομαδιαία «βουτιά» 9,5% για το πετρέλαιο.

Ένατη συνεδρίαση απωλειών για τους S&P και Nasdaq

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street μετά τα μέτρια στοιχεία απασχόλησης, την νέα πτώση στην τιμή του πετρελαίου και την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης ανεργίας τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 4,9% από 5% τον προηγούμενο μήνα ενώ δημιουργήθηκαν 161.000 θέσεις εργασίας έναντι 175.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

«Μπορεί τα στοιχεία απασχόλησης να μην ενθουσίασαν ωστόσο δεν είναι τόσο απογοητευτικά ώστε να υποχρεώσουν τη Fed να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο», επισημαίνει αναλυτής.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση του Κεντρικού Τραπεζίτη Ντένις Λόκχαρτ: «για μένα είναι τουλάχιστον πολύ δύσκολο, από καθαρά οικονομικούς όρους, να μην κινηθούμε το Δεκέμβριο».

Πέρα από τα στοιχεία απασχόλησης, σήμερα ανακοινώθηκε και το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ το οποίο συρρικνώθηκε κατά 10% στα 36,4 δισ. δολάρια από 40,5 δισ. τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 36,9 δισ.

Επιπλέον, αβεβαιότητα στην αγορά προκαλεί ο προεκλογικός πυρετός στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει ανησυχία στο Δημοκρατικό στρατόπεδο καθώς σε συγκεκριμένες κρίσιμες πολιτείες (Φλόριντα , Βόρεια Καρολίνα), τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν δυναμική ανάκαμψη των ποσοστών του Τραμπ.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου για έκτη διαδοχική ημέρα στον απόηχο της αύξησης ρεκόρ των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,3% στα 44,07 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο «βούλιαξε» 9,5%.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα δ' τριμήνου ανακοίνωσαν τα Starbucks (+1,9%) καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 23% στα 801 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 56 σεντς έναντι 43 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές και τα έσοδα αυξήθηκαν 16% στα 5,71 δισ. δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 17.888 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,17% στις 2.085 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,24% στις 5.046 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η ένατη πτωτική για τους S&P, Nasdaq και η έβδομη πτωτική για τον Dow Jones.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1123 δολ. από 1,1107 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.304 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 2,2%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τρεις μονάδες βάσης στο 1,78%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v