Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όγδοη ημέρα απωλειών για τους S&P και Nasdaq

Το μακροβιότερο πτωτικό σερί από τον Οκτώβριο του 2008 σημείωσε ο S&P. Συγκρατημένες οι απώλειες για τον Dow Jones. Ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq εξαιτίας της «βουτιάς» 5,7% του Facebook. Σε χαμηλό έξι εβδομάδων το πετρέλαιο, κάτω από τα 45 δολάρια. Κράτησε τα $1.300 ο χρυσός.

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street στον απόηχο των αποφάσεων της Fed, της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, των μικτών οικονομικών στοιχείων και της νέας πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Fed κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια καθώς αναμένει-σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας- περαιτέρω ενδείξεις για μεγαλύτερη πρόοδο προς τους στόχους της. Ωστόσο, μια άλλη εξήγηση είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη αναστάτωση στις αγορές πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Στο μεταξύ, ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται στις ΗΠΑ με την Χίλαρι Κλίντον να δείχνει ανοδικές τάσεις στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρά τον «θόρυβο» από τη νέα έρευνα του FBI εναντίον της. Σημειώνεται ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου για πέμπτη διαδοχική ημέρα μετά την αύξηση ρεκόρ στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σήμερα, ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,5% στα 44,66 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, μικτά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ καθώς οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών στις 265.000 αιτήσεις, η παραγωγικότητα στο γ' τρίμηνο σημείωσε «άλμα» 3,1%, ο δείκτης υπηρεσιών ISM μειώθηκε στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 57,1 τον προηγούμενο μήνα και η βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκε κατά 0,3%.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσε η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook καθώς τα καθαρά κέρδη «εκτοξεύτηκαν» στα 2,38 δισ. δολ. από 896 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα αυξήθηκαν 56% στα 7,01 δισ. δολάρια. Ωστόσο η πρόβλεψη για μείωση των διαφημιστικών εσόδων οδήγησαν σε «βουτιά» 5,7% τη μετοχή.

Στον αντίποδα, κατώτερα των αναμενόμενων ήταν τα αποτελέσματα της AIG (-4%) παρόλο που ο ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε κέρδη έναντι ζημιών στο γ' τρίμηνο. Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 42 σεντς έναντι 1,13 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 17.930 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,44% στις 2.088 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,92% στις 5.058 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η όγδοη πτωτική για τους S&P, Nasdaq και η έκτη για τον Dow Jones.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1113 δολ. από 1,1099 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.303 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,81%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v