Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αντισώματα» στο σοκ Τραμπ βρήκαν οι αγορές

Aπώλειες 800 μονάδων μάζεψε ο Dow Jones, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να συνέρχονται από το σοκ της νίκης Τραμπ. Περιορίζει τα κέρδη ο χρυσός. Στο 1,95% η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου. Ράλι για τις μετοχές τραπεζών και φαρμακευτικών.

Ημέρα για γερά νεύρα στις αγορές, με τις ευρωπαϊκές και αμερικάνικες μετοχές να ανακάμπτουν γρήγορα από την βουτιά που σημείωσαν μόλις άρχισε να διαφαίνεται η επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Dow Jones κινείται 1,6% υψηλότερα στις 18.646μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νεο ιστορικό υψηλό. Τα futures του βιομηχανικού δείκτη είχαν υποχωρήσει ως και 800 μονάδες το πρωί της Τετάρτης. Ο Nasdaq ενισχύεται 0,8% στις 5.235 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,96% στις 2.160 μονάδες. 

«Είναι σημαντικό ότι ο κ. Tραμπ ήταν αρκετά εγκάρδιος στην πρώτη του εμφάνιση και για αυτό οι αγορές επανήλθαν από βουτιά 5% σε κάτι λιγότερο ανησυχητικό» ανέφερε ο Mohamed El-Erian στην εκπομή «Sauwk Bok» του CNBC.

«Δεν βλέπουμε αυτές οι εκλογές να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στις αγορές. Θα χρειαστεί να παράσει ένα χρονικό διάστημα για τους επενδυτές για να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες τις προεδρίας Τραμπ και να δράσουν ανάλογα. Αλλά υπάρχουν τομείς που μπορούν να επωφεληθούν» ανέφερε σε σημείωμα του ο Paul Eitelman, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην Russell Investments.

«Είναι μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από τα χαμηλά ημέρας» δήλωσε ο Craig Collins, υπεύθυνος για το trading επιτοκίων στην Bank of Montreal του Λονδίνου. «Προκαλεί μεγάλη έκπληξη δεδομένου του κλίματος στο οποίο θα ξεκινούσε η συνεδρίαση» πρόσθεσε. 

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός πραγματοποιεί σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.277 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το αργό πετρέλαιο κινείται 1,2% υψηλότερα στα 44,59 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Το αμερικάνικο νόμισμα γύρισε σε θετικό έδαφος έναντι του ευρωπαϊκού, διαγράφοντας απώλειες 2,5%.

Το ιαπωνικό νόμισμα, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ενισχύεται 1% έναντι του δολαρίου. 

Βουτιά πραγματοποιούν τα αμερικάνικα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετους τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, κινείται οκτώ μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,95%.

Στο ταμπλό, άλμα 2,5% πραγματοποιεί η μετοχή της Goldman Sachs. Άνοδο 3,6% σημειώνει η JP Morgan. Σε υψηλό 11 μηνών σκαρφαλώνει η μετοχή της Bank of America, σημειώνοντας άνοδο 4,6%.

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των φαρμακευτικών. Η μετοχή της Pfizer ενισχύεται 8%, στα 32,77 δολάρια. Άλμα 4% σημειώνει η μετοχή της Merck στα 63 δολάρια. ETF που καταγράφει μετοχές βιοτεχνολογίας στο δείκτη Nasdaq Composite Index πραγματοποιεί ράλι 6%. Tα ETF είχαν υποχωρήσει 20% τις έξι εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v