Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Οπισθοδρομεί η Τουρκία σε θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες

Σοβαρή ανησυχία της ΕΕ για πολλούς νόμους στην Τουρκία και τη σύλληψη Κούρδων βουλευτών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Βλέπει οπισθοδρόμηση σε Δικαιοσύνη, ελευθερία έκφρασης, θεμελιώδη δικαιώματα. Τι λέει στην έκθεση προόδου για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

ΕΕ: Οπισθοδρομεί η Τουρκία σε θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες

Οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ελευθερία της έκφρασης και άλλων θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα η ενταξιακή προοπτική της γείτονος να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο, μεταδίδει το Reuters.

Στην ετήσια έκθεσή της για την πρόοδο των υποψήφιων προς ένταξη μελών, η ΕΕ αναφέρει πως «υπήρξε οπισθοδρόμηση στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών και της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων ιδιαίτερα, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος».

«Υπήρξε οπισθοδρόμηση τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου».

«Υπήρξε σοβαρή οπισθοδρόμηση τον τελευταίο χρόνο στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης».

Σύμφωνα με την ΕΕ, πολλοί νόμοι της Τουρκίας για τον κανόνα δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα «δεν ευθυγραμμίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», ενώ εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τις συλλήψεις Κούρδων βουλευτών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

«Ο αντιτρομοκρατικός νόμος δεν ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε ό,τι αφορά στην έκταση και στους ορισμούς του και η εφαρμογή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες για θεμελιώδη δικαιώματα», αναφέρεται στην έκθεση προόδου.

Η ΕΕ εξέφρασε επίσης «σοβαρή ανησυχία» για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, περιλαμβανομένης της βίας με βάση το φύλο, των διακρίσεων, της ρητορικής μίσους κατά μειονοτήτων, τα εγκλίματα μίσους και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, στην έκθεση αναφέρεται: «Η ΕΕ θυμίζει πως η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής είναι ένα ουσιώδες στοιχείο των ευρωπαϊκών κανόνων και μια κεντρική διεθνής υποχρέωση την οποία έχει αναλάβει η Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε προσωπική προειδοποίηση προς τον Ερντογάν, τον οποίο καθιστά υπεύθυνο εάν η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αποσπάσει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν. Σε ομιλία του στην Μπριζ, ο Γιούνκερ τόνισε ότι το καθεστώς της βίζας δεν θα χαλαρώσει, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v