Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνεται η πίεση στον ΟΠΕΚ μετά τη νίκη Τραμπ

Η απροσδόκητη έκβαση των εκλογών απειλεί να βαθύνει το sell-οff και το καρτέλ πιέζεται περισσότερο από ποτέ να οριστικοποιήσει τη συμφωνία. Ωστόσο οι πολιτικές Τραμπ αναμένεται να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις διαφορές μεταξύ των μελών.

Αυξάνεται η πίεση στον ΟΠΕΚ μετά τη νίκη Τραμπ

Ο ΟΠΕΚ ήδη δυσκολευόταν να οριστικοποιήσει την πολυαναμενόμενη συμφωνία για μείωση της παραγωγής αυτό τον μήνα, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν πλέον ότι μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, εντείνεται η πίεση στο καρτέλ.

Ο Οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων που θα στηρίξουν τις τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς η απροσδόκητη έκβαση των εκλογών απειλεί να βαθύνει το sell-off στις αγορές, επισημαίνει η UBS σύμφωνα με το Bloomberg.

Και όμως, παρότι η ανάγκη εξισορρόπησης της αγοράς είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η αβεβαιότητα που εγείρουν οι υποτιθέμενες μελλοντικές πολιτικές του νέου προέδρου -από την κλιματική αλλαγή μέχρι την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου και τις κυρώσεις στο Ιράν- αναμένεται να καταστήσουν ακόμη δυσκολότερη την επίλυση των διαφορών μεταξύ των παραγωγών.

«Η πίεση στον ΟΠΕΚ να επινοήσει μια συμφωνία μόνο αυξάνεται στον απόηχο της νίκης του Τραμπ», επεσήμανε και ο Giovanni Staunovo, αναλυτής στη UBS στη Ζυρίχη. «Παρ' όλο που η αγορά πετρελαίου εξισορροπείται, η πολιτική αβεβαιότητα βραχυπρόθεσμα αφήνει τις τιμές του πετρελαίου ευάλωτες σε πτωτική πορεία, πράγμα που κάνει πιο επείγουσα την ανάγκη να δράσει ο ΟΠΕΚ», πρόσθεσε.

Η ερευνητική εταιρία FGE συμπληρώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «απαισιόδοξο για τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες οδηγούν την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου», διότι ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να ακυρώσει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες με Λατινική Αμερική και Ασία. Η απροσδόκητη νίκη του ενδεχομένως θα αποδυναμώσει και τις τιμές, στηρίζοντας μια αναβίωση της παραγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Ο Harold Hamm, διευθύνων σύμβουλος της Continental Resources που συμβούλευσε τον νέο πρόεδρο σε θέματα και πολιτικές ενέργειας, είναι «στιβαρά υπέρ της ανάπτυξης του εγχώριου πετρελαίου και αερίου», εξηγεί η FGE.

Πάντως, ο Harry Tchilinguirian, επικεφαλής στρατηγικών για τις αγορές εμπορευμάτων στην BNP Paribas στο Λονδίνο, ανέφερε πως η εκλογή του Τραμπ μπορεί να έχει μικρό αντίκτυπο τόσο στην αγορά όσο και στις διαπραγματεύσεις του ΟΠΕΚ, διότι ο νέος πρόεδρος δεν θα αναλάβει τα ηνία της χώρας πριν τον Ιανουάριο, καθώς και γιατί τυχόν νέες πολιτικές θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Κογκρέσου.

«Η πίεση να φτάσουν σε συμφωνία υπήρχε ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ», παρατήρησε ο Tchilinguirian, «το αποτέλεσμα της κούρσας δεν θα το αλλάξει αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v