Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο βιομηχανικός δείκτης στη Wall Street στον απόηχο της προεδρικής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Πτώση για τον Nasdaq. «Άλμα» για Goldman Sachs (+4,3%) και BofA (+4,5%). «Βουτιά» για Amazon (-3,9%). Σε ανοδική τροχιά το δολάριο.

Νέο ιστορικό υψηλό με άνοδο 218 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones ενώ ο Nasdaq κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι επενδυτές επανατοποθετούνται στη Wall Street μετά την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι επενδυτές βάζουν χρήματα σε κλάδους που προηγουμένως ανησυχούσαν ότι θα πληγούν σε ενδεχόμενη εκλογή της Χίλαρι Κλίντον. Όλες αυτές οι επανατοποθετήσεις στηρίζουν την άνοδο στην αγορά», σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της Phoenix Financial Services, Wayne Kaufman.

Πρωταγωνιστές και της σημερινής ανόδου είναι οι τράπεζες και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Ενδεικτικά η μετοχή της Goldman Sachs ενισχύθηκε 4,3%, της Bank of America 4,5%, της Pfizer 2% και της Merck & Co 1,3%.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο με τις μετοχές των Facebook και Amazon να υποχωρούν 2% και 3,9% αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, «οι επενδυτές μετά την εκλογή Τραμπ στρέφονται στην... "παλιά" οικονομία».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, θετικά αντέδρασε η χρηματιστηριακή αγορά στην πτώση σε χαμηλό μήνα των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα οι αιτήσεις μειώθηκαν στις 254.000 έναντι 260.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της αύξησης των αποθεμάτων για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,4% στα 44,66 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς έκλεισε με κέρδη 1,17% ή 218 μονάδων στις 18.807, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 2.167 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,81% στις 5.208 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε σε ανοδική τροχιά τόσο έναντι του ευρώ όσο και του γεν. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0885 από 1,0911 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα το δολάριο σημείωσε «άλμα» 1,2% έναντι του γεν στα 106,93.

Παράλληλα, ο χρυσός υποχώρησε αισθητά για δεύτερη διαδοχική ημέρα και συγκεκριμένα κατά 0,6% στα 1.266 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς συνέχισε ανοδικά, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,11%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v