Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ ο Dow Jones

Έβδομη διαδοχική άνοδος και τέταρτο σερί ιστορικό υψηλό για τον βιομηχανικό δείκτη. Κέρδη 1,1% για τον Nasdaq. Ικανοποίησαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. «Άλμα» 5,8% για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο. Από το χαμηλό πέντε μηνών ανέκαμψε ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street, με ώθηση από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 0,8% έναντι αύξησης 0,7% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 1%.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης της Νέας Υόρκης Empire Fed βρέθηκε σε θετικό έδαφος το Νοέμβριο για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ειδικότερα ο δείκτης πραγματοποίησε «άλμα» 8,3 μονάδων στο 1,5%.

Επιπλέον, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της πρόβλεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η αμερικανική παραγωγή τον Δεκέμβριο θα μειωθεί κατά 20.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση καθώς και της εκτίμησης ότι θα υπάρξει συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Ο μαύρος χρυσός σημείωσε «άλμα» 5,8%, στα 45,81 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Home Depot, καθώς τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στο 1,60 δολ. από 1,35 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 23,10 δισ. δολάρια έναντι 21,81 δισ. πέρυσι. Παράλληλα η διοίκηση αναβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το 2016.

Εν τω μεταξύ, η πρόθεση Τραμπ να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες και να μειώσει τους φόρους προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα ισχυρή άνοδο στα επιτόκια και ράλι στα χρηματιστήρια. Σήμερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε σε υψηλό έτους παρά την πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,23%. Προεκλογικά, η απόδοση του 10ετούς ήταν μόλις 1,8% αλλά όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η άνοδος των επιτοκίων δεν αποτελεί πρόβλημα για την αγορά, παρόλο που επηρεάζει μετοχές και κλάδους».

«Εκτιμώ ότι οι επενδυτές ανέμεναν τα επιτόκια να κινηθούν υψηλότερα αλλά όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο οι μετοχές που είναι «ευαίσθητες» στα επιτόκια έχουν κινηθεί χαμηλότερα, ενώ οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν εκτοξευτεί», σημειώνει ο αναλυτής της PNC Wealth Management, Bill Stone.

Παράλληλα, με σταθεροποιητικές διαθέσεις κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ, παραμένοντας σε υψηλό 11 μηνών. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε οριακά στο 1,0718 από 1,0736 την προηγούμενη μέρα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά με κέρδη 0,29% στις 18.923 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,75% στις 2.180 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,10% στις 5.275 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+2,5%) και Chevron (2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-2,6%) και Boeing (-1,2%).

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χρηματιστηριακές επιλογές του George Soros. Σύμφωνα με το Marketwatch, ο μεγαλοεπενδυτής αγόρασε μερίδια στην Alphabet και τη Netflix ενώ πούλησε μετοχές των Walt Disney και General Motors.

Αντίστοιχα, ο Warren Buffet φέρεται να στράφηκε σε μετοχές του αεροπορικού κλάδου όπως των American Airlines Group και Delta Airlines. Επιπλέον διατήρησε τη συμμετοχή του σε Apple και Wells Fargo.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ο χρυσός ανέκαμψε από το χαμηλό πέντε μηνών. Συγκεκριμένα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,2% στα 1.224 δολ./ουγγιά.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v