Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επίπεδα ρεκόρ συνεχίζει ο Dow Jones

Πέμπτη σερί άνοδο και δεύτερο ιστορικό υψηλό σημείωσε ο Dow Jones. Μικρή πτώση για τον S&P. Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Άνοδος 3% για τη μετοχή της Walt Disney. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ. Εβδομαδιαία «βουτιά» 6% για τον χρυσό.

Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η Wall Street παρά τις σημερινές μεικτές διαθέσεις των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο (+5,4%) από τον Δεκέμβριο του 2011 και ο S&P, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη (+3,8%) από τον Οκτώβριο του 2014. Αντίστοιχα, ο Nasdaq ενισχύθηκε 3,8% στην εβδομάδα.

Στο μεταξύ, καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 91,6 μονάδες τον Νοέμβριο έναντι 87,2 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η μέτρηση πραγματοποιήθηκε πριν την εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Walt Disney. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,10 δολ. και τα έσοδα στα 13,14 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο 1,16 δολ. και τα έσοδα στα 13,52 δισ. δολ. Ωστόσο η μετοχή της Disney κινήθηκε ανοδικά εξαιτίας της αισιοδοξίας για τις προοπτικές της εταιρείας.

Παράλληλα, η Michael Kors ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου καθώς τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 95 σεντς έναντι 88 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα έσοδα ανήλθαν στο 1,09 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι οι επενδυτές αναμένουν από τον Ντόναλντ Τραμπ να δώσει ώθηση στις μετοχές του τραπεζικού και βιομηχανικού κλάδου καθώς προεκλογικά, είχε δηλώσει ότι, θα αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες για την χρηματοδότηση έργων υποδομής. Η πολιτική αυτή θα ωφελήσει πέρα από τις κατασκευαστικές εταιρείες και τις τράπεζες μέσω της αναμενόμενης αύξησης των αποδόσεων στα ομόλογα.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά τη νέα αύξηση της παραγωγής τον Οκτώβριο από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Συγκεκριμένα η ημερήσια παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 240.000 βαρέλια στα 33,64 εκατ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2,8% στα 43,41 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο σημείωσε πτώση 1,5%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά με κέρδη 0,21% στις 18.847 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,14% στις 2.102 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 5.237 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Disney (+3%) και Goldman Sachs (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-2,8%) και DuPont (-2,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% στο 1,0848 από 1,0892 την προηγούμενη μέρα.

Παράλληλα, ο χρυσός σημείωσε πτώση 3,3% στα 1.266 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο «βούλιαξε» 6%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2013.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,15%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v