Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Με άνοδο μόλις 21 μονάδων ο Dow Jones παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη μέρα. Μικρή πτώση για S&P και Nasdaq. Σε υψηλό έτους η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Νέες απώλειες για το πετρέλαιο. Σε χαμηλό πέντε μηνών ο χρυσός.

Στους ρυθμούς των προεκλογικών υποσχέσεων του Ντόναλντ Τραμπ κινήθηκε και σήμερα η Wall Street.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές αναμένουν από τον Τραμπ να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να προχωρήσει σε αύξηση των κρατικών δαπανών και σε μείωση φόρων που θα ενισχύσουν τους εγχώριους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ωστόσο, προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις από την τόνωση της ανάπτυξης, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον επόμενο χρόνο.

Η προσδοκία αύξησης των επιτοκίων προκαλεί ισχυρές εισροές σε αμερικανικό νόμισμα. Ειδικότερα, το δολάριο έπιασε υψηλό 11 μηνών σε σχέση με το ευρώ στο 1,0740 από 1,0857 την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα, το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του γεν (+1,7%), σε υψηλό πέντε μηνών στα 108,44.

Σημειώνεται ότι η στροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου εκτοξεύουν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε νέα υψηλά.

Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε υψηλό έτους καθώς ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 2,23%. Στην εβδομάδα το 10ετές έχει κερδίσει συνολικά 33,5 μονάδες βάσης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των τελευταίων τριών ετών.

Παράλληλα, το 30ετές ομόλογο στις ΗΠΑ κινήθηκε πάνω από το 3% για πρώτη φορά από τις 6 Ιανουαρίου. Μάλιστα νωρίτερα είχε φτάσει να ενισχύεται έως το 3,08% για να κλείσει τελικά με άνοδο μόλις τριών μονάδων βάσης στο 2,99%.

Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι επενδυτές και στο ταξίδι Ομπάμα στην Ευρώπη και στην προσπάθειά του απερχόμενου προέδρου - σύμφωνα με τη WSJ– να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την εκλογή Τραμπ.

Στο μεταξύ, περιορίστηκαν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου μετά την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η αμερικανική παραγωγή τον Δεκέμβριο θα μειωθεί κατά 20.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση. Ο μαύρος χρυσός τελικά υποχώρησε 0,2% στα 43,32 δολάρια ανά βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να «βουλιάζει» έως τα 42,20 δολ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά με κέρδη 0,11% ή 21 μονάδων στις 18.868, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,01% στις 2.164 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 5.218 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth Group (+4%) και JP Morgan (+3,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa (-4,2%) και Apple (-2,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, ο χρυσός υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών. Συγκεκριμένα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,2% στα 1.221 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v