Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη πτώση από τα υψηλά για τον Dow Jones

Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησε ο βιομηχανικός δείκτης, τερματίζοντας ανοδικό σερί επτά συνεδριάσεων. Κέρδη για τον Nasdaq. Υψηλότερα οι Apple (+2,6%) και Target (+6,4%). Στο επίκεντρο οι προθέσεις της Fed για τα επιτόκια. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Σε μερική κατοχύρωση κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,29% (μετά από επτά ανοδικές συνεδριάσεις) στις 18.868 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,16% στις 2.176 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 5.294 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+2,6%) και Visa Inc. (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των JP Morgan (-2,7%) και Goldman Sachs (-2,4%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις δηλώσεις Τραμπ αναφορικά με την άσκηση οικονομικής πολιτικής προκειμένου να αναγνωρίσουν τις προοπτικές για τα επιτόκια. Ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες και να μειώσει τους φόρους για να δώσει ώθηση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

«Η δημοσιονομική τόνωση θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια», επισημαίνουν αναλυτές.

Χθες, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ντάλας, Robert Kaplan, υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η αύξηση και η "ομαλοποίηση" των επιτοκίων γιατί οι χαμηλοί συντελεστές απειλούν να στρεβλώσουν την αγορά».

Επιπλέον, και ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σεντ Λούις, James Bullards, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων οδήγησε σε ράλι το δολάριο και σε «άλμα» τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, τις προηγούμενες μέρες.

Σήμερα το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0679 από 1,0722 την προηγούμενη μέρα. Στον αντίποδα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε μόλις 0,1% έναντι του γεν στα 109,17.

Επιπλέον, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έπιασε νέο υψηλό έτους σημειώνοντας άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,23%.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσε η Target (+6,4%). Ειδικότερα τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στο 1,06 δολ. από 87 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 16,44 δισ. δολάρια έναντι 16,30 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, κατώτερα των αναμενόμενων ήταν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ καθώς η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Οκτώβριο έναντι αύξησης 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,5% στα 45,57 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι χθες το πετρέλαιο είχε πιάσει υψηλό δύο εβδομάδων, καταγράφοντας «άλμα» 5,8%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση μόλις 0,1% στα 1.227 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v