Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, το νέο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2017, προσφέρει στους ψηφοφόρους μια επαναστατική οικονομική πολιτική, εμπνευσμένη από τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ο 62 ετών Φιγιόν, ο οποίος από την τρίτη θέση στην οποία τον έφερναν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις κατάφερε χθες να κερδίσει στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών με 16 μονάδες διαφορά από τον βετεράνο Αλέν Ζιπέ, «κατεβαίνει» στις εκλογές με την πιο φιλελεύθερη για τις αγορές πλατφόρμα από τους επτά υποψήφιους, σύμφωνα με το Bloomberg. Φιγιόν και Ζιπέ θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι στον επόμενο γύρο, την επόμενη Κυριακή, και ο νικητής θα είναι το φαβορί για την προεδρία του 2017.
Ο Φιγιόν δεσμεύεται για επιμήκυνση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε 39 από 35 που ισχύει σήμερα, για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, αλλά και για επιβολή ορίου στη μετανάστευση.
Έχει ορκιστεί να περικόψει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και να μειώσει τις δαπάνες κατά 100 δισ. ευρώ κατά την πενταετή θητεία του -αν κερδίσει στις εκλογές. Και προτείνει μείωση φόρων ύψους 40 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, αλλά και συνταγματική απαγόρευση των σχεδιαζόμενων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.
«Ποιος είναι ο Φιγιόν; Ο κλασικός συντηρητικός, δεξιός υποψήφιος», σχολιάζει στο Bloomberg ο πολιτικός επιστήμων Bruno Cautres του Sciences Po Institute του Παρισιού. «Θέλει μια βαθιά μεταρρύθμιση του γαλλικού μοντέλου: να συρρικνώσει τον ρόλο του κράτους και να περιορίσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας».
Σε σύγκριση με το «ορμητικό» στιλ του πρώην προέδρου Νικολά Σακροζί, ο Φιγιόν έχει μια πιο χαμηλών τόνων προσέγγιση, όμως τα λέει «έξω απ' τα δόντια». Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2007, σόκαρε ακόμα και τον Σαρκοζί με την ανακοίνωσή του ότι η Γαλλία είναι ένα χρεοκοπημένο κράτος. Σήμερα υπόσχεται να το ανατρέψει αυτό, όπως και το πρότυπό του, η Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας το 1979.
«Η Θάτσερ εξελέγη μετά από μια μακρά και ανησυχητική περίοδο πτώσης» στη Βρετανία, έγραψε ο Φιγιόν σε βιβλίο του με το οποίο «προανήγγειλε» την υποψηφιότητά του. «Όταν έφυγε από την πρωθυπουργία, η Βρετανία δεν ήταν πλέον ο ασθενής της Ευρώπης».
«Φαν» του Πούτιν
Όπως η Θάτσερ, έτσι και ο Φιγιόν ίσως βρει κάποια «συγγένεια» με τον νέο Ρεπουμπλικανό ένοικο του Λευκού Οίκου. Ο Φιγιόν δήλωσε πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και πως οι δύο άνδρες έχουν έναν κοινό θαυμασμό για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Φιγιόν έχει επανειλημμένως πει πως θέλει η Γαλλία να έχει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, και με τον ίδιο τον Πούτιν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός την ίδια περίοδο που ήταν πρωθυπουργός και ο Φιγιόν. Ενώ άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν από τον Πούτιν να σταματήσει να βομβαρδίζει τη Συρία, ο Φιγιόν περιέγραψε τις επιθέσεις ως «ψυχρό αλλά αποτελεσματικό πραγματισμό».
Ο Φιγιόν είναι ένας αφοσιωμένος καθολικός και με τη Ουαλή σύζυγό του Πενέλοπι, έχουν πέντε παιδιά. Για τα κοινωνικά ζητήματα, ο Φιγιόν τείνει να τηρεί σκληρότερη στάση έναντι του Ζιπέ, όχι όμως τόσο ακραία όσο του Σαρκοζί. Έχει πει πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει κανέναν ενδοιασμό στην αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με το Ισλάμ, διότι είναι η θρησκεία τρομοκρατών. Επίσης, τάσσεται κατά του δικαιώματος των ομοφυλόφιλων για τεχνητή γονιμοποίηση, αν και έχει δεσμευτεί να μην αλλάξει το νόμο για τους γάμους ομοφυλόφιλων.
Ο Φιγιόν είχε υπηρετήσει σε τέσσερις διαφορετικές υπουργικές θέσεις προτού αναλάβει την πρωθυπουργία της Γαλλίας το 2007. Όσο ο Φιγιόν ήταν πρωθυπουργός, επί προεδρίας Σαρκοζί, ο Σαρκοζί αποκαλούσε τον πρωθυπουργό «βοηθό». Τώρα, η απρόσμενη άνοδος της στήριξης προς τον «βοηθό» φαίνεται πως βάζει τέλος στην πολιτική καριέρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας, η προσπάθεια του Φιγιόν για επιστροφή στην πολιτική σκηνή φαινόταν πως θα κατέληγε σε μια ατιμωτική ήττα, καθώς στις δημοσκοπήσεις ερχόταν τέταρτος, μετά και τον Μπρούνο Λε Μερ, υπουργό Γεωργίας επί πρωθυπουργίας Φιγιόν. Ωστόσο, η όλο και πιο λαϊκιστική ρητορική του Σαρκοζί δημιούργησε μια ευκαιρία για έναν άλλο υποψήφιο από τη δεξιά.
Ο Φιγιόν «προσφέρει μια ριζοσπαστική πλατφόρμα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και υποστηρικτής του Φιγιόν, Bruno Ratailleau. «Ο γαλλικός λαός δεν θέλει ημίμετρα».