Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με τα ιστορικά υψηλά παραμένει ο Dow Jones

Σε απόσταση αναπνοής από τα ρεκόρ συνεχίζει ο Dow Jones παρά τη σημερινή πτώση. Ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq. Δεύτερη εβδομάδα ανόδου για τους δείκτες της Wall Street. Προβληματίζει το ράλι του δολαρίου. Σε χαμηλό εννέα μηνών ο χρυσός.

Μικρή πτώση κατέγραψε η Wall Street μετά την νέα άνοδο του δολαρίου στον απόηχο της κατάθεσης της Janet Yellen στο Κογκρέσο.

Χθες, η επικεφαλής της Fed, υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να συμβεί σχετικά σύντομα. Η δήλωση αυτή είχε αρχικά θετικό αντίχτυπο στην αγορά, ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στη γραμμή Yellen κινήθηκε σήμερα και ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σεντ Λούις, James Bullard, o οποίος δήλωσε ότι κλίνει υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων οδήγησε σε νέα άνοδο το δολάριο τόσο έναντι του ευρώ όσο και του γεν.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα, έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Δεκεμβρίου σε σχέση με το ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,3% στο 1,0595 από 1,0627 την προηγούμενη μέρα.

Αντίστοιχα, το δολάριο έπιασε υψηλό έξι μηνών έναντι του γεν, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 110,72 από 110,13 την Πέμπτη.

«Το ακριβό δολάριο θα επηρεάσει τη ζήτηση των αμερικανικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές.

Σε ανοδική τροχιά συνέχισαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η προοπτική αύξησης των δαπανών και μείωσης των φόρων που υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε και σήμερα τους επενδυτές σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου με συνέπεια οι τιμές των ομολόγων να υποχωρήσουν και να ανεβαίνουν οι αποδόσεις.

Ενδεικτικά, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,34% και η απόδοση του 30ετούς επέστρεψε πάνω από το 3%.

Στο μεταξύ, ανοδικά γύρισε η τιμή του πετρελαίου αργά το απόγευμα καθώς αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για συμφωνία μείωσης της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,6% στα 45,69 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο κατέγραψε «άλμα» 5,3%.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσαν οι GAP και Applied Materials ενώ ισχυρά έσοδα γνωστοποίησε η Salesforce.com.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 18.868 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,24% στις 2.181 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,23% στις 5.321 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε 0,1%, ο S&P 0,8% και ο Nasdaq 1,6%.

Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones είναι οι 18.923 μονάδες.

Επίσης σημειώνεται ότι νωρίτερα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είχε πιάσει ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στις 5.347 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+1%) και Travelers (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,1%) και Merck & Co (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών και ειδικότερα κατά 0,7% στα 1.208 δολ./οz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο έχασε 1,3%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v