Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι του δολαρίου πιέζει τη Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, καθώς η άνοδος του δολαρίου προβληματίζει τους επενδυτές. Στο 2,32% η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου. Απώλειες για χρυσό και αργό. Βουτιά 9% για την Gap.

Το ράλι του δολαρίου πιέζει τη Wall Street

Μικρή πτώση σημειώνουν οι αμερικάνικες μετοχές την Παρασκευή μετά το άνοιγμα του Nasdaq σε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι το παρατεταμένο ράλι του δολαρίου θα έχει αρνητική επίπτωση στις εξαγωγές.

O Dow Jones διολισθαίνει 0,2% στις 18.871 μονάδες, ο S&P 500 κινείται 0,26% χαμηλότερα στις 2.181 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,27% χαμηλότερα στις 5.319 μονάδες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης o τεχνολογικός δείκτης ξεπέρασε τις 5.346 μονάδες, επίπεδο που είναι νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0619.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο δείκτης ICE Dollar Index, ο οποίος μετράει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

«Σε ένα περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης, είναι πιθανό να δούμε τους επενδυτές να μετακινούνται στις ΗΠΑ» δήλωσε αναλυτής της IG στο Μarketwatch. «Ωστόσο, η διστακτικότητα που βλέπουμε στις αμερικάνικες χρηματιστηριακές αγορές οφείλεται ξεκάθαρα στο γεγονός πως η ενίσχυση του δολαρίου έρχεται σε ένα περιβάλλον που είναι όλο και πιο δύσκολο για τις αμερικάνικες εξαγωγικές επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας ενισχύθηκε 0,1% τον Νοέμβριο, μετά από άνοδο 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ο αξιωματούχος της Fed, Τζέιμς Μπάλαρντ, δήλωσε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη ότι αρχίζει να τείνει προς την πιθανότητα μιας αύξησης επιτοκίων το Δεκέμβριο.

Η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Έσθερ Τζορτζ, υποστήριξε από την πλευρά της ότι  οικονομία των ΗΠΑ θα ωφεληθεί αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα. Η ίδια προειδοποίησε πως η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση του πληθωρισμού.

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να αποφύγει τα ρίσκα που έρχονται με την υπερθέρμανση της αμερικάνικης οικονομίας» σημείωσε η ίδια σε ενεργειακό συνέδριο στο Χιούστον, προσθέτοντας πως η Fed πρέπει να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,48% στα 45,2 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,8% στα 1.207 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετους αμερικάνικη τίτλου υποχωρεί τρεις μονάδες βάσης στο 2,27%.

Στο ταμπλό, υψηλότερα κινούνται οι μετοχές των Apple, Αmazon, Facebook και Google.

Η μετοχή της Gap βουτάει 9% μετά την ανακοίνωση για πτώση στα κέρδη το τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, τα κέρδη του τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 204 εκατ. δολάρια, από 248 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v