Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ δεν περιορίζουν τις καταθέσεις

Το 69% των Ευρωπαίων κρατά τα χρήματά του σε λογαριασμούς καταθέσεων, παρά την ακραία νομισματική στήριξη και τον μηδενικό τόκο. Δεύτερη επιλογή τα μετρητά, με 26%. Σημαντικό ποσοστό δεν μπορεί να αποπληρώσει χρέη, ή δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς.

Τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ δεν περιορίζουν τις καταθέσεις

Έπειτα από χρόνια τόνωσης από την κεντρική τράπεζα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να τοποθετούν τα χρήματα που τους περισσεύουν σε λογαριασμούς καταθέσεων, ακόμη κι αν αυτοί δεν πληρώνουν καθόλου τόκο, σύμφωνα με έρευνα της μεγαλύτερης εταιρίας debt collection στην Ευρώπη, της Intrum Justitia, με έδρα στη Στοκχόλμη.

Όπως μεταδίδει το Βloomberg, περίπου το 69% των Ευρωπαίων κρατούν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς καταθέσεων, σύμφωνα με τη European Consumer Payment Report της Intrum Justitia. Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο και καλύπτουν περίπου 21.000 ανθρώπους σε 21 χώρες.

Τα ευρήματα κατέδειξαν ακόμη ότι το 26% προτιμά να κρατά τα χρήματα που του περισσεύουν σε μετρητά, ενώ το 16% έχει στην κατοχή του μετοχές. Μόλις το 14% στρέφεται σε επενδυτικά funds, 8% επενδύει σε ακίνητα και 8% σε ομόλογα.

Στη Δανία και τη Σουηδία, όπου τα βασικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών είναι αρνητικά, περίπου το 80% του κόσμου τοποθετεί τα περισσευούμενα μετρητά του σε λογαριασμούς καταθέσεων, ενώ στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία, το ποσοστό είναι πάνω από 80%.

«Μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, ο κόσμος αισθάνθηκε την ανάγκη -ακόμη κι αν είχε στη διάθεσή του ελάχιστα μέσα- να δημιουργήσει ένα είδος ασφάλειας», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος Mikael Ericson. «Δεν μπορεί να αποταμιεύουν σε έναν λογαριασμό καταθέσεων λόγω των φανταστικών αποδόσεων, επομένως πρέπει να έχει να κάνει με μια αίσθηση ασφάλειας, με το να έχουν χρήματα στην τράπεζα», πρόσθεσε.

Το ανησυχητικό που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι, έπειτα από τόσα χρόνια ακραίας νομισματικής στήριξης, πολλοί Ευρωπαίοι αναρωτιούνται αν θα ήταν καλύτερα να έμεναν κάπου αλλού. Σε όλη την Ευρώπη, το 24% του κόσμου είπε ότι θα ήθελε να φύγει, για να γλιτώσει από τα οικονομικά δεινά της χώρας του.

Περίπου το 27% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι κάποιες φορές δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ από αυτούς, το 58% θεωρεί πως δεν έχει αρκετά χρήματα για μια «αξιοπρεπή ζωή».

Στη Βρετανία, το 29% των νέων ηλικίας 18 με 24 ανέφεραν ότι έχουν σκεφτεί να φύγουν από τη χώρα, πιθανώς λόγω του Brexit, εκτίμησε η Intrum Justitia. Έναν χρόνο πριν, μόνο το 13% των νέων Βρετανών είχαν πει ότι επιθυμούσαν να φύγουν, προσθέτει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v