Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παύση για ”ανάσες” στη Wall

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, με μερίδα επενδυτών να προχωρά σε αποκομιδή κερδών μετά το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων δυο ημερών που οδήγησε τον Dow Jones 546 μονάδες υψηλότερα. ”Βαρίδι” η ανάκαμψη της πετρελαϊκής τιμής και η απογοητευτική εικόνα των αποτελεσμάτων της Sears. Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, με μερίδα επενδυτών να προχωρά σε αποκομιδή κερδών μετά το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων δυο ημερών. ”Βαρίδι” η ανάκαμψη της πετρελαϊκής τιμής και η απογοητευτική εικόνα των αποτελεσμάτων της Sears.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones εκτινάχθηκε 331 μονάδες, έχοντας κερδίσει 546 μονάδες το τελευταίο διήμερο. Το χθεσινό ράλι πυροδότησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της Federal Reserve, Donald Kohn, ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι ”έξυπνη, πραγματιστική και ευέλικτη λόγω των αβεβαιοτήτων για το πώς οι κλυδωνισμοί στις χρηματαγορές θα επηρεάσουν το δανεισμό σε καταναλωτές και επιχειρήσεις”.

Οι ομιλίες των στελεχών της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, με τον πρόεδρο της Fed, Ben Bernanke, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, ανάλογα των προβλέψεων κυμάνθηκε η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο, καθώς ”έτρεξε” με ρυθμό 4,9%, έναντι 3,9% με βάση την προηγούμενη μέτρηση, λόγω της βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου που προέρχεται από την αδυναμία του δολαρίου.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η ισχυρή εικόνα του γ’ τριμήνου δεν αναμένεται να αλλάξει τις προτεραιότητες στην κεντρική τράπεζα, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων από το 4,5% στις 11 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η εκτίναξη των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σε υψηλά δυο ετών, στις 352.000 την προηγούμενη εβδομάδα, προβληματίζει τους αναλυτές καθώς αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη αδυναμίας στην αγοράς εργασίας.

Ωστόσο, η φωτιά που ξέσπασε σε αγωγό της Embridge, που φέρνει καναδέζικο πετρέλαιο στις ΗΠΑ, οδηγεί σε εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής προς τα 93,3 δολάρια το βαρέλι μετά την ισχυρή υποχώρηση των τελευταίων ημερών.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Sears υποχωρεί κατά σχεδόν 13% στο άνοιγμα, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε πτώση των κερδών της κατά 99% στο γ’ τρίμηνο.

Κέρδη για τον τίτλο της Heinz μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων.

Μετά το κλείσιμο της αγοράς, αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Dell, ιδιαίτερα σημαντική για τον τεχνολογικό κλάδο.

Ο Dow Jones κινείται στις 13.250 μονάδες με πτώση 0,3%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,31%, στις 2.654 μονάδες. Απώλειες 0,37% για τον S&P, στις 1.463 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί οριακά κατά 0,04%, στις 6.304 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,18%, στις 5.571 μονάδες. Ανοδος 0,27%, στις 7.744 μονάδες για τον DAX 30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v