Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ των πυλών ύφεση εταιρικής κερδοφορίας

Τα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 -με το 90% εξ αυτών να έχει ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα- για το γ’ τρίμηνο σημειώνουν πτώση 8,5%. Με αυτό το δεδομένο, τονίζει ο οικονομολόγος της Merrill Lynch, κ. David Rosenberg, το τρέχον P/E διαμορφώνεται στο 23. Δηλαδή η αγορά δεν αποτελεί, τελικά, ”επενδυτική ευκαιρία” όπως αρκετοί ήλπιζαν.

του David Rosenberg, οικονομολόγου της Merrill Lynch,

από τη στήλη View of the Day

Αν και η βασική διαμάχη είναι κατά πόσο η αμερικανική οικονομία όντως οδηγείται σε ύφεση, η ύφεση που ”έχει καταφθάσει” είναι αυτή στην πορεία της εταιρικής κερδοφορίας, προειδοποιεί ο κ. David Rosenberg, επικεφαλής οικονομολόγος Βορείου Αμερικής για τη Merrill Lynch.

Με το 90% των εταιριών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα γ’ τριμήνου, τα κέρδη ανά μετοχή έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 8,5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή στροφή σε σύγκριση με την αύξηση κατά 9,6% στο β’ τρίμηνο και την ακόμη υψηλότερη στο 11,6% στο γ’ τρίμηνο του 2006.

”Πρόκειται για την πλέον αδύναμη τάση που καταγράφεται από το δ’ τρίμηνο του 2001, όταν δηλαδή η οικονομία ”πάλευε” με τις τελευταίες επιθέσεις της ύφεσης”, σημειώνει ο κ. Rosenberg. Προσθέτει, δε, ότι ”αυτό που είναι πραγματικά σοκαριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη τα οποία, αντίθετα από τα λειτουργικά κέρδη, ”περιλαμβάνουν” διαγραφές ζημιών και επιπλέον χρεώσεις. Με ”καταμέτρηση” και αυτού του στοιχείου, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο άσχημα, καθώς καταγράφεται πτώση κερδών 28% σε ετήσια βάση”.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη είναι αυτά που οι επενδυτές καλούνται να πληρώσουν. ”Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για περιορισμό των επιπέδων κινδύνου - αυτό ισχύει στις αγορές χρήματος και στις πιστωτικές αγορές. Η πραγματική ιστορία για τις μετοχές είναι ότι ο κύκλος κερδοφορίας έχει ολοκληρωθεί με περισσότερο απότομο τρόπο από αυτόν που ανέμεναν οι επενδυτές”.

Η τρέχουσα πρόβλεψη για κέρδη ανά μετοχή για τις εταιρίες του S&P 500 στα 15,29 δολάρια οδηγεί το P/E διαπραγμάτευσης στο 23 και όχι στο 14 που είχαν προβλέψει οι επενδυτές. ”Ίσως τελικά η αγορά να μην είναι ”επενδυτική ευκαιρία” όπως αρκετοί περίμεναν”, καταλήγει ο κ. Rosenberg.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v