Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Η ανάκαμψη των μετοχών

Η αγορά ξέρει ποιον να ακούει στη Federal Reserve. Το σχόλιο του κ. Don Kohn ότι η τράπεζα θα είναι ”ελαστική και ορθολογική” για να ανταποκριθεί στα συνεχιζόμενα προβλήματα, άναψε φωτιά στα καζάνια των μετοχών - και ειδικά των καταβεβλημένων τραπεζικών τίτλων. Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν να ανατρέψουν μια νέα μείωση επιτοκίων στις 11 Δεκεμβρίου.

Η αγορά ξέρει ποιον να ακούει στη Federal Reserve. Το σχόλιο του κ. Don Kohn ότι η Κεντρική Τράπεζα θα είναι ”ελαστική και ορθολογική” για να ανταποκριθεί στα συνεχιζόμενα προβλήματα στις χρηματοοικονομικές αγορές, άναψε φωτιά στα καζάνια των μετοχών - και ειδικά των καταβεβλημένων τραπεζών.

Ως αντιπρόεδρος, η απόψή του, όπως και του διοικητή κ. Ben Bernanke, έχει πραγματικό βάρος, σε σχέση με τα επιθετικά ”μουρμουρητά” άλλων μελών της Fed.

Η έκπληξη είναι ότι οι μετοχές κατέγραψαν τέτοιο ράλι, ενώ το μόνο που είπε ο κ. Kohn ήταν το οφθαλμοφανές. Η Fed εννοείται ότι θα είναι ελαστική. Η ιδέα που ακούγεται ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δώσει μάχη με τις αγορές σε μια περίοδο τόσο μεγάλης αναστάτωσης στον χρηματοοικονομικό κλάδο είναι μάλλον παρατραβηγμένη.

Η αυξημένη ”αναστάτωση” των τελευταίων εβδομάδων έχει, φυσικά, ανατρέψει κάποια βελτίωση που είχε παρατηρηθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Και όσο συνεχίζονται τα προβλήματα των μεγάλων τραπεζών, τόσο πιο πιθανό είναι η οικονομική κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό υποτίθεται ότι ήταν ”ισορροπημένοι” μετά τη μείωση των επιτοκίων της Fed τον περασμένο μήνα. Με δεδομένη την αναθέρμανση των προβλημάτων στις οικονομικές αγορές, η τράπεζα μάλλον κλίνει πλέον προς τον πτωτικό κίνδυνο για την ανάπτυξη.

Οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το περιβάλλον που θα επικρατεί όταν συναντηθούν τα μέλη της Fed στις 11 Δεκεμβρίου - και όπως έχουμε δει, οι αγορές μπορούν να μεταβληθούν πολύ γρήγορα. Αλλά εκτός της αστάθειας στις αγορές, αυξάνεται και η αβεβαιότητα για το πόσο αδύναμη θα είναι η οικονομία συνολικά, καθώς θα μπαίνουμε στο 2008.

Με δεδομένο το ιστορικό της Fed να κινείται προκαταβολικά για να προλάβει σοβαρούς κινδύνους διολίσθησης και τη λογική αδράνεια του δομικού πληθωρισμού, θα πρέπει να υπάρξουν δραματικές μεταβολές τις επόμενες εβδομάδες, για να μη μειώσει εκ νέου η Fed.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v