Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall χωρίς ”καύσιμο” από τη Fed

Άνοδο 170 μονάδων σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, με τους επενδυτές, ελλείψει ενδείξεων από τη Federal Reserve για τα επιτόκια εν όψει σχετικής απόφασης την επόμενη Τρίτη να επικεντρώνονται κυρίως σε επιχειρηματικές εξελίξεις. Σε ιστορικά υψηλά η τιμή του πετρελαίου. Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Άνοδο 170 μονάδων σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, με τους επενδυτές, ελλείψει ενδείξεων από τη Federal Reserve για τα επιτόκια εν όψει σχετικής απόφασης την επόμενη Τρίτη να επικεντρώνονται κυρίως σε επιχειρηματικές εξελίξεις.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 13.308,39 μονάδες με κέρδη 1,38% ή 180 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,50%, στις 2.597,47 μονάδες. Κέρδη 1,36% για τον S&P 500, στις 1.471,49 μονάδες.

Η αμερικανική αγορά κινήθηκε εξαρχής σε θετικό έδαφος, με τα κέρδη να εντείνονται σταδιακά προς το κλείσιμο. Ωστόσο, την τελευταία ώρα συναλλαγών υποχώρησε από τα χαμηλά ημέρας. Ώθηση στον Dow Jones έδωσαν οι McDonalds και General Motors ενώ η σχέση ανοδικών-πτωτικών διαμορφώθηκε στο 2 προς 1 στο NYSE.

Παράλληλα, σε υψηλό όλων των εποχών έκλεισε το πετρέλαιο, στα 78,23 δολάρια το βαρέλι, παρά την απόφαση του OPEC να προχωρήσει σε αύξηση της παραγόμενης ποσότητας κατά 500.000 βαρέλια από την 1η Νοεμβρίου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, απέφυγε να προχωρήσει σε σχόλια για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, σε ομιλία του στο Βερολίνο όπου στην ατζέντα βρίσκονται οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες.

Ο κ. Bernanke στάθηκε κυρίως στο αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, σημειώνοντας ότι η διατήρησή του στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα θα έχει οικονομικές και πραγματικές συνέπειες.

Επισημαίνεται ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 18 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, με τις αγορές να προεξοφλούν μείωση επιτοκίων τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης.

Εν τω μεταξύ, το κλίμα στην αγορά βελτιώθηκε τόσο από την διαμόρφωση του εμπορικού ελλείμματος εντός των προβλέψεων, στα 59,2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, όσο και από την ανακοίνωση της αύξησης των πωλήσεων των αλυσίδων καταστημάτων κατά 2,9% σε εβδομαδιαία βάση, κάτι που αποτελεί ένδειξη οικονομικής υγείας των καταναλωτών, του κινητήριου μοχλού της αμερικανικής οικονομίας.

”Πρωταγωνιστής” της συνεδρίασης ήταν ο τίτλος της McDonalds, μετά την ανακοίνωση ισχυρών πωλήσεων τον Αύγουστο.

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε και η μετοχή της General Motors μετά την ανακοίνωσή της ότι δαπανά λιγότερα σε κίνητρα για την αγορά των νέων μοντέλων της.

Κέρδη για τη μετοχή της Pepsico αλλά και για το σύνολο του κλάδου των αναψυκτικών, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Goldman Sachs για τον τίτλο σε ”buy” από ”hold”.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, αναμένονται ανακοινώσεις της Texas Instruments αναφορικά με την κερδοφορία της.

Το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 3,11% στα 51,33 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,87%, στα 16,32 δολάρια. Πτώση 0,17% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 11,84 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 2,39%, στις 6.280,7 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,72%, στις 5.478,94 μονάδες. Στις 7.457,9 μονάδες έκλεισε ο DAX 30, με κέρδη 1,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v