Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν όλα πέφτουν, οι συσχετισμοί αυξάνονται

Έχει γίνει πλέον κλισέ, αλλά είναι αλήθεια. Το μόνο πράγμα που ανεβαίνει όταν το χρηματιστήριο πέφτει είναι ο συσχετισμός. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ελάχιστα καταφύγια για να κρυφτεί κανείς όταν εκδηλώνεται ένα σοκ, όπως τα απαίσια μεγέθη για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη ”The Short View”

Έχει γίνει πλέον κλισέ, αλλά είναι αλήθεια. Το μόνο πράγμα που ανεβαίνει όταν το χρηματιστήριο πέφτει είναι ο συσχετισμός. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ελάχιστα καταφύγια για να κρυφτεί κανείς όταν εκδηλώνεται ένα σοκ, όπως ήταν τα απαίσια μεγέθη για την απασχόληση στις ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Ο συσχετισμός (colleration) έχει αυξηθεί επειδή οι στρατηγικές συναλλαγών γίνονται όλο και πιο φιλόδοξες. Τα hedge funds κάνουν όλα, τακτικά πια, συναλλαγές ανάμεσα στα χρηματιστήρια και τις αγορές συναλλάγματος και τα εμπορεύματα. Το ακούσιο αποτέλεσμα είναι ότι επενδυτικά εργαλεία που δεν σχετίζονταν μεταξύ τους διάγουν πλέον βίους παράλληλους.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο βαθμός στον οποίο οι κινήσεις ισοτιμιών αναδυόμενων αγορών εξηγούνται από γεγονότα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ -όπως η μεταβλητότητα του S&P 500- βρίσκεται σε επίπεδο ιστορικού ρεκόρ. Για το πέσο του Μεξικού, το ρεάλ της Βραζιλίας και τη λίρα Τουρκίας, το 80% με 90% των κινήσεών τους τις τελευταίες εβδομάδες εξηγείται από αμερικανικές συνιστώσες. Όσοι ευελπιστούν να κάνουν διασπορά του κινδύνου στις αναδυόμενες αγορές, θα απογοητευτούν.

Τα εμπορεύματα ωθούνται από ακαδημαϊκές έρευνες, οι οποίες καταδεικνύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν διασπορά στα μετοχικά χαρτοφυλάκια, αυξάνοντας τις αποδόσεις. Ωστόσο, τα διεθνή χρηματιστήρια και οι τιμές των εμπορευμάτων εμφανίζονται να κινούνται παράλληλα. Έτσι, τα εμπορεύματα και οι μετοχές που σχετίζονται με τα εμπορεύματα έχουν υποστεί χειρότερο ”ξεπούλημα” από των χρηματιστηρίων συνολικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης.

Χάρη σε ευοίωνες συγκυρίες, ένας τρόπος για να αποκομιστούν κέρδη από την κρίση, μέχρι στιγμής, ήταν η έξοδος προς τη σχετική ασφάλεια των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τη Lehman Brothers, η απόδοσή τους είναι 2,2% μέχρι τώρα.

Δεν πρόκειται για κάποια εξαιρετική απόδοση, αλλά για τα κεφάλαια global macro που στήνονται έτσι ώστε να ευνοούνται από μεγάλες επανατοποθετήσεις στις διεθνείς αγορές είναι σημαντική, αφού σύμφωνα με τη Hedge Fund Research από το Σικάγο τα macro funds έχουν υποχωρήσει 5,9% μέχρι σήμερα στο έτος.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v