Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτό κλείσιμο στη Wall με επιτόκια στο επίκεντρο

Μικτή εικόνα εμφάνισαν στο κλείσιμο οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι δηλώσεις αξιωματούχου της Fed ότι η κατάσταση δεν επιβάλλει αλλαγή της νομισματικής πολιτικής ενέτειναν τη νευρικότητα των επενδυτών, περιορίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον. Απώλειες σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Μικτή εικόνα εμφάνισαν στο κλείσιμο οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι δηλώσεις αξιωματούχου της Fed ότι η κατάσταση δεν επιβάλλει αλλαγή της νομισματικής πολιτικής ενέτειναν τη νευρικότητα των επενδυτών, περιορίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη επιφυλακτικότητα των επενδυτών μετά τη σημαντική πτώση της αγοράς την Παρασκευή, λόγω της μείωσης των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών.

Επιφυλακτικότητα την οποία ενίσχυσαν περαιτέρω οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, κ. Charles Plosser, ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από την αγορά εργασίας δεν αποτελούν υποχρεωτικά λόγο για αλλαγή κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, γεγονός που περιόρισε τις προσδοκίες των αναλυτών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Αμφιβολίες για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ”έσπειρε” και ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα, κ. Dennis Lockhart, ο οποίος σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, αλλά επισήμανε ότι αυτά πρέπει να αξιολογηθούν και σε συνάρτηση με τα θετικά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης η αμερικανική αγορά έκανε μια προσπάθεια ανάκαμψης, καθώς αρκετοί επενδυτές αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες, στέλνοντας τους βασικούς δείκτες και πάλι σε θετικό έδαφος, με τον Dow Jones όμως να είναι ο μόνος δείκτης που κατάφερε να κλείσει τελικά με κέρδη.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 13.127,85 μονάδες, με κέρδη 0,11%. Αντίθετα, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,26%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 2.559,11 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 0,13% κατέγραψε ο S&P 500 που διαμορφώθηκε στις 1.451,70 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, με κέρδη έκλεισε η μετοχή της Bear Stearns, μετά την αποκάλυψη ότι ο επενδυτής κ. Joseph Lewis απέκτησε πρόσφατα το 6,97% της μεσιτικής εταιρίας.

Σημαντικά ενισχυμένος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ο τίτλος της Apple, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι έχει ήδη πουλήσει 1 εκατ. τεμάχια του iPhone, αριθμός υψηλότερος των αρχικών της εκτιμήσεων.

Ανοδικά έκλεισε επίσης η μετοχή της Intel, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της μεγαλύτερης εταιρίας ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, Countrywide Financial, μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε περικοπή 20% του προσωπικού της.

Πτωτικά έκλεισε και η μετοχή της Home Depot, η οποία ανακοίνωσε ότι προέβη στην αγορά ιδίων μετοχών, συνολικής αξίας 10,7 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, με κέρδη της τάξης του 1,03% στα 77,49 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αργού στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας περίπου 60 σεντς στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, καθώς εκτιμάται ότι στην αυριανή συνεδρίασή του ο OPEC δεν θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του.

Το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 2,22% στα 49,78 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 1,76%, στα 16,18 δολάρια. Κέρδη 0,68% και για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 11,86 δολάρια.

Απώλειες κατέγραψαν οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.134,10 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,92%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 7.375,44 μονάδες, με απώλειες 0,82%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.386,43 μονάδες, ήτοι 0,80% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v