Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκαήμερο crash test για ομόλογα 140 δισ. δολ.

Οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης ίσως υποχρεωθούν να πληρώσουν έως 142 δισ. δολ. στο ερχόμενο 10ήμερο, εάν οι θεσμικοί επενδυτές αρνηθούν να αγοράσουν τις τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, εξαιτίας της κρίσης.

Δεκαήμερο crash test για ομόλογα 140 δισ. δολ.
Οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης ίσως υποχρεωθούν να πληρώσουν έως 142 δισ. δολ. στο ερχόμενο 10ήμερο, καθώς σοβεί η παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Οι οίκοι ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν αυτά τα μεγέθη, εάν οι επενδυτές, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, αρνηθούν να αγοράσουν τις τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, οι οποίες λήγουν εντός του 10ημέρου.

Το επόμενο 10ήμερο θα είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή την κρίση”, αναφέρει ο κ. Jim Reid, πιστωτικός στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank. ”Οι λήξεις αναπόφευκτα θα ωθήσουν υψηλότερα τις προμήθειες απόδοσης των εταιρικών χρεογράφων”, προσθέτει.

Κατά τους αναλυτές οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν νέα χρεόγραφα έως ότου αποσαφηνιστεί το πλήρες μέγεθος της επίδρασης της κρίσης των αμερικανικών στεγαστικών δανείων.

Καθώς μειώνονται οι αγοραστές των χρεογράφων, οι τράπεζες ίσως χρειαστεί να επαναγοράσουν οι ίδιες τα ομόλογα.

Οι τράπεζες χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα, τους αποκαλούμενους ”εμπορεύσιμους τίτλους” (commercial paper) για να ενισχύουν το καθημερινό λειτουργικό κεφάλαιο ή τη ρευστότητά τους.

Οι θεσμικοί επενδυτές υπό κανονικές συνθήκες είναι δραστήριοι αγοραστές αυτών των τίτλων, που θεωρούνται πολύ σίγουρες επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v