Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτοκιακές ανησυχίες ”πιέζουν” τη Wall

Σε αρνητικό έδαφος ”γύρισαν” οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή δηλώσεις στελεχών της. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι κυριότερες ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος ”γύρισαν” οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή δηλώσεις στελεχών της.

Ειδικότερα, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν αναμονή της αυριανής ομιλίας του προέδρου της Fed Ben Bernanke στο Βερολίνο, αλλά κυρίως της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν θεωρείται βέβαιο ότι η Fed θα προβεί τελικά σε μείωση των επιτοκίων της, όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές μετά την υποχώρηση που εμφάνισαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Αύγουστο, που ήταν και η πρώτη μείωση σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων μηνών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μέλους της Fed Charles Plosser ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζουν οι χρηματιστηριακές αγορές δεν απαιτούν υποχρεωτικά αλλαγή στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Fed.

Το αρνητικό κλίμα εντείνουν οι δηλώσεις της προέδρου της Federal Reserve του San Francisco, ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ”υπό πίεση” λόγω της ύφεσης στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ.

Έτσι, αν και οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς ξεκίνησαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, στη συνέχεια ”γύρισαν” σε αρνητικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κινείται αυτήν την ώρα στις 13.084,77 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,22%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,47%, στις 2.553,45 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται 0,49% χαμηλότερα στις 1.446,46 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου είναι αυτές που προσελκύουν κυρίως το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, ανοδικά κινείται η μετοχή της Intel, μετά την ανακοίνωσή της ότι αναθεωρεί προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα τρίτου οικονομικού τριμήνου.

Ενισχυμένη εμφανίζεται και η μετοχή της Apple, η οποία ανακοίνωσε ότι πούλησε 1 εκατ. iPhone, ξεπερνώντας τις αρχικές της προβλέψεις.

Κέρδη καταγράφει επίσης ο τίτλος της Bear Stearns, μετά την αποκάλυψη ότι ο επενδυτής Joseph Lewis απέκτησε ποσοστό 6,97% της εταιρίας.

Αντίθετα, υποχώρηση εμφανίζει η μετοχή της Countrywide Financial, η μεγαλύτερη εταιρία ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της κατά 20%.

Πτωτικά κινείται επίσης ο τίτλος της Home Depot., μετά την ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 10,7 δισ. δολαρίων.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι κυριότερες ευρωαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,92%, στις 6.134,10 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 διαμορφώθηκε 0,82% χαμηλότερα, στις 7.375,44 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.386,43 μονάδες, με πτώση 0,80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v