Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βουτιά” στη Wall λόγω νέων θέσεων εργασίας

Ισχυρές απώλειες καταγράφει η Wall Street, με τον Dow να υποχωρεί σχεδόν 180 μονάδες, καθώς η απρόσμενη μείωση των νέων θέσεων εργασίας τον Αύγουστο οδήγησε τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Στη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος συνέβαλαν και οι δηλώσεις του Alan Greenspan ότι η υφιστάμενη κρίση εμφανίζει ομοιότητες με αυτές του 1987 και του 1998. Με σημαντική πτώση έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η απρόσμενη μείωση των νέων θέσεων εργασίας που παρήγαγε η αμερικανική οικονομία τον Αύγουστο, για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποτέλεσε το έναυσμα για να προχωρήσουν οι επενδυτές σε σημαντικές ρευστοποιήσεις μετοχικών αξιών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4.000 έναντι προσδοκιών για αύξησή τους κατά 100.000. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα και με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία δημιουργήθηκαν 68.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, μάλιστα, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της στην συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, ενώ όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο στρατηγικός αναλυτής της Avalon Partners, Peter Cardillo, το ερώτημα πλέον έγκειται στο αν η μείωση θα είναι της τάξης των 25 ή των 50 μονάδων βάσης.

Το έντονα αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν τα μακροοικονομικά στοιχεία ενέτειναν περαιτέρω οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Federal Reserve, Alan Greenspan, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal ότι η συμπεριφορά των αγορών κατά την διάρκεια των τελευταίων επτά εβδομάδων έχει πολλά κοινά σημεία με την συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια των χρηματιστηριακών κρίσεων του 1987 και του 1998.

Αυτήν την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί σχεδόν 183 μονάδες και κινείται στις 13.180,12 μονάδες, με απώλειες 1,37%, ο Nasdaq διαμορφώνεται 1,64% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 2.571,47 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,23%, στις 1.460,41 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της Harley Davidson, μετά την κίνηση της εταιρίας να μειώσεις τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του τρίτου οικονομικού τριμήνου.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Bear Stearns μετά την κίνηση της Banc of America Securities να υποβαθμίσει τη σύστασή της για τον τίτλος σε ”neutral” από ”buy”.

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ επηρέασαν και τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές που έκλεισαν με ισχυρές απώλειες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.191,20 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,93%, στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 έκλεισε στις 7.436,63 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,43%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 2,63% και διαμορφώθηκε στις 5.430,10 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v