Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινή στάση κατά της κρίσης από τις τράπεζες

Την ανάγκη ύπαρξης κοινής στάσης κατά της κρίσης αλλά και κοινού τρόπου ανακοίνωσης απωλειών από την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές επιθυμούν οι κορυφαίες τράπεζες της υφηλίου. Γι’ αυτό ακριβώς βρίσκονται σε διαδικασία ”ιδιωτικών διαπραγματεύσεων” προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

των David Wighton από τη Ν. Υόρκη

και Jeremy Grant από την Ουάσιγκτον

Οι κορυφαίες επενδυτικές και εμπορικές τράπεζες πραγματοποιούν ”ιδιωτικές διαπραγματεύσεις” προκειμένου να δημιουργήσουν έναν κοινό τρόπο ανακοίνωσης των πραγματικών ή ενδεχόμενων απωλειών που οφείλονται στον δανεισμό για μοχλευμένες εξαγορές αλλά και στην έκθεσή τους στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ.

Οι ”ιδιωτικές διαπραγματεύσεις” αντικατοπτρίζουν σαφώς τον φόβο των τραπεζών για πιθανή ύπαρξη διαφορετικών τρόπων προσέγγισης των αγορών αλλά και τρόπου ανακοίνωσης ενδεχόμενων απωλειών.

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στους ”Financial Times”, ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Josef Ackermann, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι θα ”πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα τυχόν προβλήματα που συνδέονται με μοχλευμένες εξαγορές ή με την αγορά subprime”.

Σύμφωνα με τον κ. Ackermann, μία λανθασμένη ανακοίνωση μπορεί να οδηγήσει σε κάθετη πτώση της εμπιστοσύνης των αγορών προς το σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

”Μία γενικότερα προσεκτική προσέγγιση των τραπεζών στο όλο πρόβλημα δεν είναι κατ’ ανάγκη η καλύτερη λύση”, σημειώνει ο κ. Cubillas Ding, αναλυτής της εταιρίας παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών Celelnt, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη λανθασμένη τακτική των τραπεζών μπορεί να προκαλέσει την ”προσοχή” των αρχών ελέγχου.

Αυτή, πάντως, που δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα –σε πλήρη αντίθεση με τις τραπεζικές αρχές ελέγχου– είναι η αμερικανική SEC, η οποία μάλλον νιώθει απόλυτα άνετα με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν οι τραπεζικοί όμιλοι.

Το όλο θέμα επανέρχεται στην επιφάνεια καθώς εντός των επόμενων εβδομάδων κορυφαίοι όμιλοι της Wall Street, όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Lehman Brothers και Bear Stearns, θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου που ολοκληρώθηκε στις 31/8.

Οι τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ”μαύρη τρύπα” 300 δισ. δολαρίων, τα οποία αφορούν σε δάνεια που έχουν ήδη κλείσει εταιρίες private equity προκειμένου να πραγματοποιήσουν μοχλευμένες εξαγορές.

Πριν από το ξέσπασμα της κρίση οι τράπεζες ήταν βέβαιες ότι θα πωλήσουν τα παραπάνω δάνεια και μάλιστα με εξαιρετικά κέρδη. Τώρα, όμως, οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα απρόθυμοι να αγοράσουν και παράλληλα οι εταιρίες private equity δεν φαίνονται διατεθειμένες να δεχτούν αλλαγές στους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.

Κορυφαίο στέλεχος αμερικανικής τράπεζας επιμένει ότι αναλυτές, επενδυτές, δημοσιογράφοι αλλά και αρχές ελέγχου επιθυμούν οι όποιες ανακοινώσεις των χρηματοοικονομικών ομίλων να ”έχουν μία κοινή βάση”, προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Μία, δε, ακόμη ενδεχόμενη ”μαύρη τρύπα” για τις τράπεζες είναι η κατοχή μεγάλου αριθμού δομημένων επενδύσεων, με τις αρχές ελέγχου να υπογραμμίζουν ότι η καταγραφή της αξίας ή των απωλειών τους θα πρέπει να γίνει βάσει ”των τρεχουσών τιμών στις αγορές” και όχι των περίφημων ”χρηματοοικονομικών μοντέλων” που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v