Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές ”γυρίζουν την πλάτη” στα ομόλογα

Εκ παραδόσεως στις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου υπάρχει έντονη δραστηριότητα στις ανά τον κόσμο ομολογιακές αγορές. Όμως φέτος όλα έχουν αλλάξει. Η έκδοση νέων ομολόγων ”βυθίστηκε” στα 50 εκατ. δολάρια, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2006 είχε αγγίξει τα 2,4 δισ. δολάρια.

των Michael Mackenzie από τη Ν. Υόρκη, Saskia Scholtes και David Oakley από το Λονδίνο

Οι επενδυτές σε ομόλογα αλλά και στις αγορές δανεισμού δεν φαίνονται πρόθυμοι να ακολουθήσουν την παράδοση του Σεπτεμβρίου. Έχουν γυρίσει την πλάτη στις συγκεκριμένες αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την ”ευμετάβλητη” πιστωτική αγορά συνεχίζονται.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας πωλήθηκαν ομόλογα αξίας μόλις 50 εκατ. δολαρίων, καθιστώντας την τη λιγότερο δραστήρια εβδομάδα του Σεπτεμβρίου για διάστημα μεγαλύτερο της 10ετίας.

Παραδοσιακά η εβδομάδα μετά τον εορτασμό της Labor Day στις ΗΠΑ είναι η πλέον δραστήρια για επενδυτές και τραπεζίτες, οι οποίοι επιστρέφουν μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Το 2006 στο ίδιο διάστημα είχαν πωληθεί ομόλογα αξίας 2,4 δισ. δολαρίων.

Όμως οι αγοραστές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά διστακτικοί, δεδομένων των τεράστιων προβλημάτων που εμφανίστηκαν τον Αύγουστο και αποδόθηκαν στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις ομολόγων τον Αύγουστο στις ΗΠΑ έφτασαν στα 2 δισ. δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Financial. Στη δε Ευρώπη δεν υπήρξε καμία πώληση.

Τόσο οι επενδυτές όσο και οι αναλυτές τονίζουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να αναζητούν αγοραστές για δάνεια ύψους 300 δισ. δολαρίων τα οποία έχουν ”κλείσει” εταιρίες private equity για πραγματοποίηση μοχλευμένων εξαγορών.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η διάθεση για αγορές θα επιστρέψει εάν έστω και μία μοχλευμένη εξαγορά, όπως για παράδειγμα αυτή της First Data από την TXU, ολοκληρωθεί με επιτυχία. Μάλιστα εντός της τρέχουσας εβδομάδας ”ανοίγουν” οι προσφορές για τη συγκεκριμένη εξαγορά συνολικής αξίας 22 δισ. δολαρίων.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους η δραστηριότητα είναι ακόμη πιο ήπια. Υπάρχει μόνο η έκδοση ομολόγων αξίας 400 εκατ. δολαρίων από την Tiscali, η οποία επιθυμεί να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Pipex.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v