Η ανατίμηση του ευρώ ”πιέζει” τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό πεδίο πέρασαν οι ευρωαγορές, καθώς η εκτίναξη του ευρώ έναντι του δολαρίου σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα προκαλεί πονοκέφαλο στις μεγάλες εξαγωγικές εταιρίες. Πιέσεις δέχονται και οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της CSFB.

Πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μεγάλων εξαγωγικών εταιριών με αφορμή την εκτίναξη του ευρώ έναντι του δολαρίου στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 1,1994.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley κάθε πτώση του αμερικανικού νομίσματος κατά 10% ”αφαιρεί” 3,5% από τους ρυθμούς αύξησης των εταιρικών κερδών στην Ευρωζώνη.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι μετοχές των DaimlerChrysler και Aegon. Η Aegon ας σημειωθεί ότι αντλεί το 90% των λειτουργικών της κερδών από τις ΗΠΑ.

Απώλειες όμως σημειώνουν και οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω της υποβάθμισής τους σε ”neutral” από ”outperform” προηγουμένως.

Ιδιαιτέρως θετικά ήταν τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη η οποία εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός ”τσίμπησε” στο 2,2% τον Νοέμβριο, όπως μέχρι στιγμής δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Ο Dax υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,43% στις 3.728 μονάδες, ο CAC-40 διαμορφώνεται κατά 0,45% χαμηλότερα στις 3.416 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE-100 κινείται στην περιοχή των 4.353 μονάδες, με απώλειες 0,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v