Ευρωζώνη: Βελτίωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Εντείνονται τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως καταδεικνύεται από την αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις -7 μονάδες, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001. Απρόσμενη αύξηση στο 2,2% για την πληθωρισμό στην περιοχή τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Ευρωζώνη: Βελτίωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001 εκτινάχθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, λόγω των ενδείξεων ενδυνάμωσης της οικονομίας της περιοχής.

Αναλυτικά, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, όπως υπολογίζεται μετά από έρευνα 25.000 Ευρωπαίων επιχειρηματιών, διαμορφώθηκε στις -7 μονάδες τον Νοέμβριο από -8 τον Οκτώβριο, όσο δηλαδή προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η ανάκαμψη της εξαγωγών ας σημειωθεί ότι ήταν αυτή που βρέθηκε ”πίσω” από τη βελτίωση του συγκεκριμένου μεγέθους, παρά την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Επίσης τα σημάδια δυναμικής ανάκαμψης τόσο της οικονομίας των ΗΠΑ όσο και της Ιαπωνίας συνέβαλαν στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στην περιοχή. Σε ανάλογο μήκος ”κύματος” κινήθηκε προσφάτως και ο ΟΟΣΑ, προεξοφλώντας την ανάκαμψη των τριών μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -16 μονάδες από -17 τον Οκτώβριο και από -16 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε τον Νοέμβριο στις 95,9 μονάδες από 95,5 τον Οκτώβριο.

Επίσης τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου έδειξαν ότι ο τιμάριθμος στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 2,2% από 2,1% τον Οκτώβριο και από 2% που προεξοφλούσαν οι αναλυτές.

Η διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή λίγο πιο μακριά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ίσως προκαλέσει πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη σταθερότητα των τιμών. Ενδεχομένως τα περιθώρια διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης σε καμία περίπτωση δεν είναι δυναμική ίσως να μην είναι και τόσο εφικτά λόγω της ανάφλεξης των πληθωριστικών πιέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v