ΕΕ: Στο ”κενό” (;) οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως έχουν καταλήξει οι προσπάθειες για να τεθούν σε ισχύ οι επίμαχοι κανόνες της Ε.Ε. που αφορούν στη θέσπιση οδηγίας με σκοπό τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία του συμβουλίου των αρμοδίων υπουργών της κάθε περιοχής.

ΕΕ: Στο ”κενό” (;) οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις
Οι προσπάθειες για να τεθούν σε ισχύ οι επίμαχοι κανόνες της Ε.Ε. που αφορούν στη θέσπιση οδηγίας με σκοπό τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων, μέσω της υπέρβασης των εμποδίων που θέτουν οι διάφορες εθνικές νομοθεσίες, φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία του συμβουλίου των αρμοδίων υπουργών της κάθε περιοχής.

Οι συγκεκριμένες προσπάθειες φαίνεται πως βρίσκονται πλέον στον ”αέρα”, καθώς ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για την εσωτερική αγορά, Frits Bolkenstein, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τίποτα περισσότερο από το αρχικό του σχέδιο.

Ας σημειωθεί ότι από εδώ και στο εξής θα χρειαστεί ομόφωνη ψηφοφορία από το συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών, στο πλαίσιο της συνάντησης που έχουν προγραμματίσει για σήμερα, προκειμένου να διατηρηθούν ”ζωντανές” οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στον εταιρικό χώρο της Ευρώπης.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο θέμα των αμυνών που μπορούν να αναπτύσσουν οι εταιρίες όταν πρόκειται να τεθούν στο στόχαστρο επιθετικής εξαγοράς κ.ο.κ.

Η προλεγόμενη οδηγία της Κομισιόν υπογραμμίζεται ότι θα καταστήσει απλούστερες τις συγχωνεύσεις για το σύνολο των εταιριών που χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, η οδηγία θα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Ε.Ε., ιδιαίτερη χρησιμότητα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ναι μεν ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δραστηριότητα σε περισσότερα του ενός κράτη-μέλη, αλλά όχι σε ολόκληρη την Ευρώπη, και οι οποίες, ως εκ τούτου, δεν έχουν κατά πάσα πιθανότητα συμφέρον να αξιοποιήσουν την εταιρική μορφή της ”Ευρωπαϊκής Εταιρείας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v