Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική στροφή στις ευρωαγορές

Αντιστροφή τάσεων καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους βασικούς δείκτες να "μαζεύουν" τις αρχικές ισχυρές απώλειές τους και τον DAX να "περνά" στη θετική περιοχή, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,65%

Αντιστροφή τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες περιορίζουν σημαντικά τις αρχικές απώλειές τους, με τη γερμανική αγορά να "περνά" στη θετική περιοχή και τον FTSE 100 να κατακτά εκ νέου το "ψυχολογικό όριο" των 4.000 μονάδων.

Πάντως προειδοποιήσεις και μειώσεις προβλέψεων κερδοφορίας από κορυφαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο «καθημερινό πρόγραμμα», ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Στον «χορό των απαισιόδοξων», εισήλθε χθες και ο ΟΗΕ, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα «χνάρια της ύφεσης στη δεκαετία του ‘30».

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές φροντίζουν να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις, σε μία προσπάθεια να «κλείσουν» το έτος είτε με κάποια κέρδη ή έστω με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Στις σημερινές συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών αγορών, οι ρευστοποιήσεις αφορούν κατά κύριο λόγω μετοχές μεταλλευτικών και πετρελαϊκών ομίλων, καθώς συνεχίζεται το «κατρακύλισμα» στις τιμές «μαύρου χρυσού» και μετάλλων. Σαφώς στο «στόχαστρο» των ρευστοποιήσεων παραμένουν και οι τραπεζικοί τίτλοι.

Κλασσικότερα παραδείγματα η Xstrata η οποία υποχωρεί 8,2%, ενώ απώλειες 2,1% καταγράφει ο τίτλος της HSBC Holdings. Απώλειες 5,7% για Deutsche Bank, ενώ κατά 6,7% χαμηλότερα κινείται ο τίτλος της Credit Suisse και πτώση πλησίον του 3,6% καταγράφει η UBS.

Αντίθετα άνοδο, κατά 5,6%, σημειώνει η μετοχή της Tesco, της οποίας οι πωλήσεις για το γ’ τρίμηνο κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Χαμηλότερα από το «ψυχολογικό όριο» των 4.000 μονάδων, βρέθηκε ο FTSE 100, ο οποίος κατόρθωσε να "μαζέψει" τις απώλειές του στο 0,08% στις 4.062 μονάδες. "Ολική επαναφορά" για DAX 30, ο οποίος πέρασε σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 1,22.% στις 4.448 μονάδες. Κέρδη 0,04% για τον CAC 40 στο επίπεδο των 3.081 μονάδων. 

Στα θετικά για τις ευρωπαϊκές αγορές έκθεση της JP Morgan, στην οποία ο οίκος προσδίδει σύσταση "overweight" στις ευρωπαϊκές μετοχές, έναντι των αμερικανικών για το 2009, προσθέτοντας ότι διαθέτουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v