Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Νέες κατευθύνσεις για τραπεζική στήριξη

Από κοινού με την ΕΚΤ, η Κομισιόν επεξεργάζεται τις αρχές που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα προγράμματα στήριξης τραπεζών.

ΕΕ: Νέες κατευθύνσεις για τραπεζική στήριξη
H Κομισιόν επεξεργάζεται από κοινού με την Ε.Ε. τις αρχές που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη της σε ό,τι αφορά τα προγράμματα στήριξης τραπεζών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, η κ. Neelie Kroes, επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, θα συζητήσει τις «κατευθυντήριες γραμμές βοήθειας», με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., στη σημερινή συνεδρίαση του EcoFin.

Οι εν λόγω «κατευθυντήριες γραμμές» θα καθορίσουν -πέραν όλων των άλλων- υπό ποιες συνθήκες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να παράσχουν «ενέσεις ρευστότητας» σε κραταιούς τραπεζικούς ομίλους. Αυτό που ουσιαστικά ζητούν η ΕΚΤ αλλά και αρκετές κυβερνήσεις από την Κομισιόν είναι πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσει τι εννοεί όταν αναφέρεται σε «κραταιούς τραπεζικούς ομίλους».

Αφορμή για την όλη συζήτηση αποτέλεσε το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι θα προσφέρει το ποσό των 10,5 δισ. ευρώ στις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης η ενίσχυση του δανεισμού τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς καταναλωτές.

Από την πλευρά του ο κ. Jonathan Todd, εκπρόσωπος Τύπου της κ. Kroes, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι «αυτό που επιθυμεί η Κομισιόν είναι να σιγουρευτεί ότι τα χρήματα τα οποία παρέχουν οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες προκειμένου να αυξήσουν τα δάνεια που προσφέρουν και φυσικά να στηρίξουν την πραγματική οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v