Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμένεται "μπόρα" από ΑΜΚ στην Ευρώπη

Ογκώδης αύξηση στις εταιρικές εκδόσεις μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται τους ερχόμενους μήνες, καθώς "στεγνώνει" η ρευστότητα στις πιστωτικές αγορές και "τρίζουν" οι αγορές ομολογιακών εκδόσεων.

Αναμένεται μπόρα από ΑΜΚ στην Ευρώπη
Ογκώδης αύξηση στις εταιρικές εκδόσεις μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται τους ερχόμενους μήνες, καθώς "στεγνώνει" η ρευστότητα στις πιστωτικές αγορές.

Η σπουδή προς τις μετοχικές κεφαλαιαγορές εκδηλώνεται καθώς οι τράπεζες αρχίζουν να κλείνουν τις "στρόφιγγες" στις πιστωτικές αγορές όλης της Ευρώπης. Παράλληλα, οι ευκαιρίες συγκέντρωσης ρευστού στις αγορές ομολόγων παραμένουν αβέβαιες εξαιτίας της συνεχιζόμενης μεταβλητότητας.

"Είναι ρεαλιστική προοπτική να περιμένουμε σημαντική δραστηριότητα μετοχικών εκδόσεων, προκειμένου να ενισχύσουμε τους  ισολογισμούς και την αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων", δηλώνει ο κ. Timothy Harvey-Samuel, επικεφαλής equity capital markets της Citigroup στο Λονδίνο.

"Ωστόσο, πρέπει να είμαστε πραγματιστές και καινοτόμοι, με δεδομένη τη μεταβλητότητα στις συνθήκες των αγορών. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα στην αγορά και οικονομική σταθερότητα για να ακολουθήσει πλήρης ανάκαμψη και να "πιάσουν πάτο" τα επιχειρηματικά κέρδη".

Η Telecom Italia, η Debenhams, η PPR, η Logica και η William Hill είναι μεταξύ των εταιριών που κινδυνεύουν περισσότερο από την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου, εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει ύφεση, σύμφωνα με αναλυτές της Societe Generale (SocGen).

Κατά τη SocGen, στους κλάδους λιανικών πωλήσεων, ψυχαγωγίας και τεχνολογίας, media και τηλεπικοινωνιών θα παρατηρηθεί μπόρα αυξήσεων κεφαλαίου στους ερχόμενους μήνες.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται αντιμέτωπη με τα περισσότερα ομόλογα που λήγουν, δηλαδή περίπου 27,7 δισ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της KPMG.

"Θα υπάρξει αύξηση στις εκδόσεις μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων, καθώς εταιρίες θα θέλουν να μειώσουν τις πιέσεις από τα χρέη τους, αλλά πιθανότερα αυτές θα γίνουν από επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν επιλογές σε πηγές χρηματοδότηση, αντί από εταιρίες που έχουν ήδη υποστεί κάθετη μείωση των μετοχών τους εξαιτίας ανησυχιών για τα χρέη τους", αναφέρει ο κ Neill Thomas, της KPMG.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v