Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βύθιση» σε ευρωαγορές – Futures Wall Street

Σε διαδικασία ισχυρών πιέσεις παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τα futures της Wall Street, καθώς οι ενδείξεις ότι η διεθνής οικονομία βρίσκεται σε «βαθιά» ύφεση συνεχώς πυκνώνουν. Απώλειες 3,2% για DAX.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων οδηγείται ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World, μετά την ανακοίνωση σειράς μακροοικονομικών στοιχείων τα οποία υποδεικνύουν «βαθιά» ύφεση.

Πτώση στην μεταποιητική δραστηριότητα Ευρώπης και Κίνας, νέα υποχώρηση στις τιμές ακινήτων στη Βρετανία και σταθερά πτωτική τροχιά για μέταλλα και πετρέλαιο, αποτελούν τους, εμφανείς τουλάχιστον, αιτίες της πτώσης.

Οι πιέσεις, για μία ακόμη συνεδρίαση επικεντρώνονται σε μεταλλευτικό και τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές μεταλλευτικών εταιρειών να καταγράφουν σε ορισμένες περιπτώσεις «ελεύθερη πτώση». Κλασσικό παράδειγμα ο τίτλος της ArcelorMittal με απώλειες 7,8%. Στο 3,1% υποχωρεί η Barclays, μετά την ανακοίνωση ότι οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 8,1% στη Βρετανία το 12μηνο Νοεμβρίου 2007-Νοεμβρίου 2008.

«Οι επενδυτές εμφανίζονται βέβαιοι ότι η εταιρική κερδοφορία θα δεχθεί νέα πλήγματα», σημείωνε ο κ. Mark Bon, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 750 εκατ. δολαρίων για λογαριασμό της Canada Life.

Στο 1,1% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, με τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx 600 να υποχωρεί 3,3%, ενώ νωρίτερα σήμερα ο ευρύτερος ασιατικός δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού αποδυναμώθηκε 0,2%.

Σε ανάλογη πορεία και οι αναδυόμενες αγορές με «ηγέτη» τον ρωσικό δείκτη Micex, ο οποίος αποδυναμώνεται 4,8%, μετά και την «βύθιση» της ρωσικής μεταποίησης στο χαμηλότερο επίπεδο οκτώ ετών.

Σε πτωτική τροχιά και οι 18 αγορές της Δ. Ευρώπης που λειτουργούν σήμερα, με τον DAX να υποχωρεί 3,28% στις 4.516 μονάδες, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται πλησίον του 2,42% στις 4.184 μονάδες και τον CAC να κινείται 2,60% χαμηλότερα στο επίπεδο των 3.177 μονάδων.

Πτωτική κίνηση, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street. Απώλειες 1,89% για τον Dow Jones, πτώση κατά 2,28% για τον Nasdaq και κατά 2,37% χαμηλότερα κινείται ο S&P 500.

Σε μακροοικονομικό πεδίο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων για την πορεία της αμερικανικής μεταποίησης τον Νοέμβριο, καθώς και για τις καταναλωτικές δαπάνες Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v