Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά ανοδικά οι ευρωαγορές

Τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου για τις ευρωπαϊκές αγορές, με στήριξη από τραπεζικούς τίτλους, αλλά και χαμηλούς όγκους συναλλαγών λόγω της αργίας στη Wall Street. Υψηλότερα του 2% τα κέρδη για τον DAX.

Τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να στηρίζονται στην ελπίδα ότι οι κρατικές παρεμβάσεις ανά την υφήλιο θα στηρίξουν οικονομίες αλλά και εταιρική κερδοφορία.

Παράλληλα αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι οι αγορές έχουν «πιάσει πάτο» και ως εκ τούτου οφείλουν ανοδικές αντιδράσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα, έως ότου ολοκληρωθεί το εξαιρετικά δύσκολο 2008.

Σαφώς περιορισμένος ο όγκος των συναλλαγών, λόγω της απουσίας συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά, εξαιτίας της αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Στο 1,6% για τα κέρδη για τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, ο οποίος «ανεβάζει» την ενίσχυσή του από την αρχή της εβδομάδας στο 11%.

Ισχυρή άνοδο καταγράφεται στις μετοχές τραπεζικών ομίλων με την UBS να ενισχύεται πλησίον του 5,7%, ενώ κέρδη 3,2% καταγράφει η ιταλική Intesa Saopaolo, μετά και την αναβάθμιση της σύστασής της σε «overweight» έναντι «neutral» πριν από την JPMorgan Chase.

Αντίθετα σε πτωτική τροχιά κινείται ο τίτλος του βρετανικού ομίλου λιανικών πωλήσεων Kingfisher, με απώλειες 6,2%, μετά την ανακοίνωση πτώσης κερδών αλλά και διακοπής λειτουργίας μονάδων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο DJ Stoxx 600, ακόμη και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις συνεχούς ανόδου, σημειώνει απώλειες 45% από τις αρχές του 2008, δηλαδή την υψηλότερη ετήσια πτώση της ιστορίας του.

Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πορείας οι αναλυτές να έχουν προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για την κερδοφορία των εισηγμένων στον δείκτη εταιρειών. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τα κέρδη των εισηγμένων θα υποχωρήσουν 12% φέτος, ενώ στην αρχή του έτους οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυσή τους κατά 11%.

Ήδη, τα κέρδη για τις 324 εκ των 600 εταιρειών του δείκτη που είχαν ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη έως τις αρχές Οκτωβρίου – βάσει στοιχείων του Bloomberg – υποχώρησαν κατά μέσο όρο15%, ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για αποδυνάμωση πλησίον του 6,4%.

Επιστρέφοντας στη σημερινή χρηματιστηριακή πραγματικότητα ο DAX 30 κινείται με κέρδη της τάξης του 2% στις 4.654 μονάδες, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 1,79% στις 4.227 μονάδες και τον CAC 40 να σημειώνει άνοδο 1,74% στις 3.224 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v