Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική πορεία για ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά εκ νέου οι ευρωπαϊκές αγορές, με τραπεζικούς τίτλους και μετοχές ενεργειακών ομίλων να βρίσκονται στην αιχμή των κερδών. Κέρδη 0,90% για DAX 30. Κλειστή, λόγω αργίας, η Wall Street.

Ανοδική πορεία για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, αν και το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αρκετά περιορισμένο, δεδομένης και της σημερινής αργίας στη Wall Street, λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Στην αιχμή της ανόδου βρίσκονται οι μετοχές τραπεζικών ομίλων και ενεργειακών εταιρειών, καθώς συνεχίζονται τα «πακέτα» στήριξης από τις κρατικές μηχανές, ενώ ο «μαύρος χρυσός» ακολουθεί κερδοφόρα πορεία.

«Βιώνουμε συνεδριάσεις εξαιρετικά χαμηλών τόνων σήμερα, λόγω της αργίας στις ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ακόμη και αδιάφορες», δηλώνει στο Reuters, ο κ. Justin Urruqhart Stewart, αναλυτής της Seven Investment Management.

Ακόμη, όμως, και η «χαμηλή πτήση» του επενδυτικού ενδιαφέροντος δεν αποτρέπει την ισχυρή άνοδο για τις μετοχές των τραπεζών. Κέρδη 3% για Standard Chartered, 2,7% για Societe Generale και πλησίον του 2,3% για την UBS. Ανάλογη εικόνα για τους ενεργειακούς τίτλους, με τις BP και Total να ενισχύονται υψηλότερα του 2%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις. Από τη μία πλευρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι όμιλοι λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία, καθώς Woolworths και MFI Retail, βρίσκονται, πλέον, σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές. Οι δύο όμιλοι απασχολούν περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους στη Βρετανία και ενδεχόμενη «ολοκληρωτική» κατάρρευσή τους θα οδηγούσε σε πλήρη αναταραχή την αγορά εργασίας της χώρας.

Παράλληλα το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στην Μουμπάη της Ινδίας, το οικονομικό κέντρο της χώρας, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγω για περισσότερους από 100 νεκρούς, αλλά και οι συνεχιζόμενες βίαιες διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη, επαναφέρουν στο επενδυτικό ραντάρ το υψηλό πολιτικό ρίσκο σε αρκετές χώρες της υφηλίου.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,90% διαμορφούμενος στο επίπεδο των 4.632 μονάδων, με τον FTSE 100 να κινείται 0,85% υψηλότερα στις 4.188 μονάδες και τον CAC 40 να ενισχύεται 2% στις 3.233 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v