Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα βγαίνει μπροστά με πακέτο 1,5 τρισ. δολ.

Στον macho κόσμο των πακέτων (το δικό μου είναι μεγαλύτερο από το δικό σου) ο Hu Jintao αναμετράται με τον Barack Obama. Καθώς ο Obama βάζει 700 δισ. στο τραπέζι, οι φήμες μιλούν για κινεζικό πακέτο $1,5 τρισ.

  • Lex
Η Κίνα βγαίνει μπροστά με πακέτο 1,5 τρισ. δολ.
Στον macho κόσμο των πακέτων οικονομικής τόνωσης (το δικό μου είναι μεγαλύτερο από το δικό σου) ο Hu Jintao αντιμετωπίζει ισάξια τον Barack Obama. Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να βάλει 700 δισ. δολ. στο τραπέζι, οι φήμες που ακούγονται στο Πεκίνο υποδεικνύουν ότι μπορεί να ξεπεραστεί από τον μελλοντικό Κινέζο ομόλογό του. Οι τοπικές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι θα δαπανήσουν 1.500 δισ. δολ. από χρήματα του Πεκίνου για νέα έργα -αν και βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε ότι ίσως τελικώς μείνουν στις υποσχέσεις.

Τρισεκατομμύρια, πακετο-εκατομμύρια. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση –το πώς το κυβερνητικό χρήμα θα κυλήσει μέσα στην απασχόληση, τους μισθούς και τα καταστήματα, ειδικά τώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψη για την κινεζική οικονομική ανάπτυξη του χρόνου στο 7,5%.

Η Κίνα, στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 590 δισ. δολ., εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο αποτελεί «νέες» δαπάνες. Εκείνα επικεντρώθηκαν στις επενδύσεις, ειδικά μέσω υποδομών και στέγασης. Τα πιο πρόσφατα μέτρα, που αναμένεται να ανακοινωθούν στο Συνέδριο Κεντρικής Οικονομικής Πολιτικής, που αρχίζει αυτή την εβδομάδα, ίσως αποδειχθεί τελικώς ότι είναι απλώς ανάλυση εκείνου του πακέτου, δίνοντας λεπτομέρειες και ίσως και κάποια δολάρια παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πρώτες ενδείξεις είναι αρκετά ευοίωνες. Τα μέτρα φημολογείται ότι περιλαμβάνουν αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, φορολογικές απαλλαγές, περισσότερες στεγαστικές επιδοτήσεις και βελτιώσεις στον κλάδο υγείας. Ολ’αυτά, θα δώσουν χρήμα στο χέρι του καταναλωτή.

Οι καταναλωτές όμως, θα παίξουν μπάλα να τα δαπανήσουν; Μέχρι στιγμής, οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν ανταποκριθεί στις απολύσεις και την επιβράδυνση της ανάπτυξης όπως όλοι- βάζοντας περισσότερα στην άκρη και σταματώντας τις αγορές ακριβών ειδών. Εάν δοθεί επιπλέον ρευστό, αυτή η τάση θα συγκρατηθεί (στα κινεζικά νοικοκυριά τα χρέη είναι λίγα ενώ οι αποταμιεύσεις, κατά μέσο όρο, φθάνουν στο 16% του διαθέσιμου εισοδήματος.)

Αλλά η ιδέα ότι ο Κινέζος θα επιδοθεί σε πολυδάπανη καταναλωτική μανία, αγοράζοντας γιαπωνέζικες επίπεδες οθόνες και αμερικανικά iPods, παραμένει τραβηγμένη.

Η πραγματική ανάπτυξη του εισοδήματος στις αστικές περιοχές, που αυξανόταν πάνω από 9% ετησίως επί επτά χρόνια, αυξάνεται σήμερα με ρυθμό 7,5% ενώ η αύξηση στο αγροτικό εισόδημα επίσης επιβραδύνεται. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και χρήμα ώστε να αναρριχηθεί το μερίδιο της εγχώριας κατανάλωσης επί του ΑΕΠ, αισθητά υψηλότερα από το τρέχον 30%.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v