Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα macro ΗΠΑ πιέζουν ευρωαγορές - futures Wall

Μία ακόμη συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας στις ευρωαγορές. Τα δυσμενή macro που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ το μεσημέρι, επιτείνουν τις πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες και τα futures της Wall Street.

Σε πτωτική πορεία οι ευρωπαϊκές αγορές, υπό τον φόβο ισχυρής ύφεσης στις ΗΠΑ αλλά και ύπαρξης αρκετών προβλημάτων στην κινεζική οικονομία, μετά και τη νέα μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Σταθερά πτωτικά κινούνται οι μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, εξαιτίας τόσο της απόσυρσης της BHP Billiton από τη διεκδίκηση της Rio Tinto όσο και της υποχώρησης στις τιμές μετάλλων.

Πτωτική πορεία και για τις μετοχές ενεργειακών ομίλων, σε «ευθυγράμμιση» με τις αντίστοιχες πετρελαίου, με την BP να υποχωρεί 2,5% και την GDF Suez να αποδυναμώνεται πλησίον του 6,4%, μετά και την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση στα κέρδη της, εάν δεν καταγραφεί άνοδος στις τιμές φυσικού αερίου.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις σημερινές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία και κυρίως στη δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετικά τον δομικό αποπληθωριστή προσωπικής κατανάλωσης για τον Οκτώβριο.

«Οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη λήψης άμεσων και στοχευμένων μέτρων», σημειώνει ο κ. Mike Lenhoff, διαχειριστής κεφαλαίων 36,4 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της Brewin Dolphin Securities.

Μετά τις ΗΠΑ και η Ε.Ε. αντιδρά  -πιθανώς με ελαφρά καθυστέρηση- καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε «πακέτο στήριξης» συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ προκειμένου τα κράτη-μέλη να κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Το μεσημέρι, οι πιέσεις επιτείνονται στις ευρωαγορές, καθώς τα δυσμενή στατιστικά δεδομένα (βύθιση καταναλωτικών δαπανών και παραγγελιών διαρκών αγαθών), πιέζουν χαμηλότερα τις προθεσμιακές αγορές της Wall Street.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2.14% στις 4.081 μονάδες, ο DAX 2,15% στις 4.462 μονάδες και ο CAC 2,85% στις 3.118 μονάδες.

Σε πορεία αποδυνάμωσης κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures της αμερικανικής αγοράς, με τον Dow Jones να αποδυναμώνεται κατά 0,92%, τον S&P 500 κατά 0,84% και τον Nasdaq να κινείται 0,75% χαμηλότερα.

Πέραν της προαναφερθείσας ανακοίνωσης, στη δημοσιότητα -πάντα για την αμερικανική οικονομία- δίνονται τα στοιχεία για την πορεία των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Οκτώβριο, του βιομηχανικού δείκτη Chicago PMI για τον Νοέμβριο και του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο Michigan για τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v