Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασυγκράτητο ράλι σε ευρωαγορές-Futures Wall

Ένα πραγματικά ασυγκράτητο ράλι τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στα futures της Wall Street έχει προκαλέσει η διάσωση της Citigroup, η οποία ενισχύεται 57% στις προσυνεδριακές συναλαλγές της Wall. Στο +3,8% ο DAX.

Μία καλή κίνηση μοιάζει αρκετή για να στηρίξει την επενδυτική εμπιστοσύνη και ακολούθως την αγοραστική διάθεση, όπως αποδεικνύει η σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εγγυηθεί τυχόν επισφάλειες 306 δισ. δολαρίων της Citigroup αλλά και να τονώσει τη ρευστότητά της με 20 δισ. δολάρια, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε ράλι τόσο την δική της μετοχή στην Φρανκφούρτη όσο και το σύνολο του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης.

Εκρηκτική η πορεία για τη μετοχή της Citi στη Φρανκφούρτη, όπου ενισχύεται 40%, ενώ συμπαρασύρει στην πορεία της και τον τίτλο της Deutsche Bank (8,1%), η πορεία, πάντως, της οποίας οφείλεται και στις δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Josef Ackermann για «πλήρη αναμόρφωση» του τρόπου λειτουργίας της γερμανικής τράπεζας.

Σε ανάλογη πορεία κινείται η μετοχή της Credit Suisse Group, με κέρδη της τάξης του 7,2% ενώ σε διαδικασία ράλι παραμένει ο τίτλος της Hypo Real Estate Holding (11%), μετά και την παροχή εγγύησης ύψους 20 δισ. από το γερμανικό δημόσιο σε τυχόν επισφάλειές της.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζει και ο μεταλλευτικός κλάδος, μετά την ανάκαμψη στις τιμές βασικών μετάλλων στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου. Κέρδη 10% για BHP Billiton και 8,9% για Anglo American, ενώ η υποχώρηση του «μαύρου χρυσού» χαμηλότερα από τα 49 δολάρια δεν φαίνεται να επηρεάζει τους ενεργειακούς τίτλους. Στο 5,8% τα κέρδη για Shell, 5,1% για BP και 6,9% για τη μετοχή της Total.

Ράλι 3,9% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, με τους 19 από τους 20 κλαδικούς δείκτες που τον απαρτίζουν να κινούνται ισχυρά ανοδικά. Μοναδική εξαίρεση ο κλαδικός δείκτης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX 30 να ενισχύεται 3,82% στις 4.285 μονάδες, τον FTSE 100 να καταγράφει κέρδη της τάξης του 4,91% στις 3.966 μονάδες και τον CAC 40 να σημειώνει κέρδη 4,43%, ξεπερνώντας το «ψυχολογικό όριο» των 3.000 μονάδων, φθάνοντας στις 3.009 μονάδες.

Ισχυρή άνοδος και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να κινείται 1,87% υψηλότερα, τον S&P 500 να ενισχύεται 2,94% και τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο της τάξης του 2,04%.

Ο τίτλος της Citi κερδίζει 57%, κινούμενος στις προσυνεδριακές συναλλαγές στα 5,92 δολάρια μετά από υποχώρηση κάτω των 4 δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Μείζονος σημασίας και η ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου της νέας αμερικανικής κυβέρνησης από τον κ. Obama, με τον κ. Timothy Geithner να θεωρείται ο επικρατέστερος για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v