Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στην Ευρώπη ελέω Citigroup

Η διάσωση της Citigroup από την αμερικανική κυβέρνηση δρα ευεργετικά για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται ανοδικά, υπό το πρίσμα ότι οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις δεν θα "αφήσουν" άλλη τράπεζα να καταρρεύσει.

Η διάσωση της Citigroup από την αμερικανική κυβέρνηση δρα ευεργετικά για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, να πιστεύουν ότι οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν μία ακόμη «ηχηρή κατάρρευση», κορυφαίου χρηματοοικονομικού ομίλου.

Η άλλοτε κορυφαία τράπεζα των ΗΠΑ θα λάβει «ένεση ρευστότητας» 20 δισ. δολαρίων – από τα κεφάλαια του Tarp – ενώ παράλληλα Fed και FDIC εγγυώνται πιθανές επισφάλειες ύψους 306 δισ. δολαρίων. Όμως η διάσωση προσφέρεται με ιδιαίτερα «υψηλό τίμημα» καθώς η Citi θα παράσχει προνομιούχες μετοχές, ενώ η κυβέρνηση θα έχει λόγω για τις αποδοχές στελεχών και τα bonuses.

Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις κεφαλαίων, για σήμερα από Standard Chartered και Anheuser-Bush InBev, βρίσκονται σε ημερήσια βάση, αν και οι εταιρείες φροντίζουν να προσφέρουν ευνοϊκούς όρους – συνήθως υψηλό discount – προκειμένου να δελεάσουν τους επενδυτές.

Μεικτή η εικόνα των ασιατικών αγορών, με τον όγκο συναλλαγών να είναι ελαφρώς χαμηλός, λόγω και της αργίας στο Τόκιο, με την Κίνα να παραμένει σε πτωτική τροχιά, ενώ ανοδική πορεία ακολούθησε η αγορά της Αυστραλίας.

Με «φόρα» ξεκινούν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX 30 να ενισχύεται 1,13%, τον FTSE 100 να κινείται κατά 1,84% υψηλότερα και τον CAC 40 να σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v