Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία δυσοίωνη "Μαύρη Παρασκευή" στο εμπόριο

Για τους Αμερικανούς ο εορτασμός των Ευχαριστιών δεν είναι ολοκληρωμένος αν δεν περιλαμβάνει την κορυφαία καταναλωτική εξόρμηση της χρονιάς, τη "Μαύρη Παρασκευή". Φέτος ίσως αρκεστούν στη γαλοπούλα με πουρέ.

Μία δυσοίωνη Μαύρη Παρασκευή στο εμπόριο
Για τους περισσότερους Αμερικανούς η Ημέρα των Ευχαριστιών δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη αν δεν περιλαμβάνει γαλοπούλα, πατάτες, πουρέ και "Μαύρη Παρασκευή".

Η "Μαύρη Παρασκευή" -όπως ονομάζεται η Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, που σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου και τα μαγαζιά ανοίγουν από τα ξημερώματα ή και τα… μαύρα μεσάνυχτα για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες- παραδοσιακά είναι μία από τις καλύτερες μέρες για το λιανικό εμπόριο, με μιλιούνια καταναλωτές να κάνουν τα περισσότερα ψώνια της χρονιάς.

Φέτος, τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά. Λίγοι καταναλωτές έχουν όρεξη να βγουν για ψώνια και οι έμποροι έχουν αρχίσει να μειώνουν τις τιμές κάθετα εδώ και εβδομάδες, με την ελπίδα για αύξηση των πωλήσεων. Αυτόν τον μήνα, μόνο, τα καταστήματα πολυτελών ειδών Neiman Marcus και Saks Fifth Avenue έχουν προωθήσει μαζικές προσφορές, με εκπτώσεις από 40% έως 70%, ενώ τα καταστήματα προσφορών όπως η Kmart διαθέτουν ειδικές προσφορές "πρώιμη Μαύρη Παρασκευή", όπως τις ονομάζουν, σε παιχνίδια και σε άλλα είδη.

Καθώς λοιπόν οι τιμές είναι ήδη εξεφτελιστικές για πολλά προϊόντα, στη φετινή χρονιά προβλέπεται αρχικά ότι λίγα θα είναι τα καταστήματα που θα μπουν στον κόπο και τα έξοδα να ανοίξουν πριν λαλήσει ο κόκκορας και λίγες (ευτυχώς) θα είναι και οι σκηνές με ορδές καταναλωτών που ποδοπατιούνται για να προλάβουν τις ευκαιρίες. Θα είναι όμως περισσότερες οι προσφορές και τα "τυχερά", όπως το δωρεάν παρκάρισμα.

Ας δούμε, όμως, πώς είχε διαμορφωθεί η εμπορική κίνηση στη "Μαύρη Παρασκευή" του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Retail Federation:

- Ψώνια έκαναν 66 εκατομμύρια άνθρωποι.

- Ένας στους τέσσερις
καταναλωτές βρισκόταν στα καταστήματα από τις 5 το πρωί.

- Κατά μέσο όρο, ο αγοραστής ξόδεψε 347,55 δολάρια από την Πέμπτη των Ευχαριστιών έως την Κυριακή.

-Ένας στους τέσσερις αγόρασαν παιχνίδια.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας ένωσης, για φέτος 128 εκατομμύρια άνθρωποι δηλώνουν ότι θα κάνουν ψώνια Παρασκευή, Σάββατο ή Κυριακή, έναντι 135 εκατομμυρίων πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v