Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαριά ασθενείς» οι πιστωτικές αγορές

Οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές δεν έχουν βελτιωθεί στο ελάχιστο, παρά την υποχώρηση του Libor, σύμφωνα με τον κ. S. Lewis της Monument Securities, ο οποίος «βλέπει» περαιτέρω πτώση των μετοχών.

  • Steven Lewis, Monument Securities
«Βαριά ασθενείς» οι πιστωτικές αγορές
Οι συμμετέχοντες στις αγορές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν, πλέον, να διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι οι πιστωτικές συνθήκες βρίσκονται σε διαδικασία βελτίωσης, υποστηρίζει ο κ. Steven Lewis, ιθύνων οικονομολόγος της Monument Securities. Η ημερήσια υποχώρηση του Libor στις αρχές του μήνα θεωρήθηκε απόδειξη ότι οι πιστωτικές ροές άρχισαν να «ξεπαγώνουν». Ο κ. Lewis πιστεύει ότι αυτή η βελτίωση δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση.

«Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα βρίσκεται σε διαδικασία βελτίωσης, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχουν εμφανιστεί σαφείς ενδείξεις πιέσεων», σημειώνει ο κ. Lewis, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαμόρφωση σε νέο χαμηλό των δεικτών για τη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, τα επίπεδα-ρεκόρ που έχουν αγγίξει τα spreads των αποδόσεων για ABS και εταιρικά ομόλογα έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αλλά και τη νέα «έκρηξη» των δεικτών credit default swaps στην Ασία.

Σύμφωνα δε με τη Monument, αυτή η πορεία υποδεικνύει ότι η αγορά δέχεται ισχυρότερες πιέσεις ακόμη και από την περίοδο της κρίσης στην Bear Stearns ή την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αν και σαφώς υπήρξε μερική χαλάρωση των ανησυχιών των επενδυτών μετά την ανακοίνωση ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα διασώσει τη Citigroup, ενώ η Fed είναι πρόθυμη να αγοράσει σειρά επενδύσεων, ο κ. Lewis υποστηρίζει ότι «οι αγορές δεν συμπεριφέρονται σαν να πίστευαν ότι το συστημικό ρίσκο έχει εκλείψει».

Επιπρόσθετα, τα χειρότερα πιθανώς δεν έχουν περάσει ακόμη για τις μετοχικές αγορές, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι μετοχές δεν έχουν υποχωρήσει περαιτέρω από τα τρέχοντα επίπεδα, γιατί οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως πόσο υψηλό είναι το ρίσκο εισόδου σε ύφεση».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v