Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: "Ακόμα δεν έχουμε δει τον πάτο"

Νέες μειώσεις επιτοκίων, υποχώρηση πληθωρισμού, χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων και περισσότερα μέτρα από τις κυβερνήσεις αναμένονται για το 2009, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ING.

  • της Άννας Φαλτάιτς
ING: Ακόμα δεν έχουμε δει τον πάτο
Περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, υποχώρηση του πληθωρισμού, χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και περισσότερα μέτρα από τις κυβερνήσεις αναμένονται για το 2009, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ING Investment Management.

Ο οικονομολόγος της ING κ. Valentijn van Nieuwenbuijzen προέβλεψε αρνητική ανάπτυξη για όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, ενώ εκτίμησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα δοθεί περισσότερη έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις αγορές, προβλέποντας παράλληλα πως οι πιστωτικές αγορές θα επιστρέψουν σε πιο "φυσιολογικές" συνθήκες και σε μικρότερο βαθμό οι χρηματιστηριακές αγορές.

Επίσης, εκτίμησε πως τα επόμενα δύο χρόνια θα ανακοινωθούν πολύ περισσότερες χρεοκοπίες.

Ο ίδιος επισήμανε πως αυτή είναι η χειρότερη ύφεση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή δεν έχουν εξαλειφθεί και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ανάπτυξη, τονίζοντας πως "ακόμα δεν έχουμε δει τον πάτο".

Εκτίμησε, δε, πως η ανάκαμψη θα είναι πιο μέτρια απ’ ό,τι πριν από 20 - 25 χρόνια, ωστόσο η κατάσταση δεν θα είναι τόσο άσχημη όσο ήταν στην περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, χάρη, κυρίως, στις πολιτικές προσπάθειες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στις προοπτικές για την πορεία των αγορών, στην παρουσίαση της ING αναφέρθηκε ότι αν και αναμένεται τα μερίσματα να περικοπούν περίπου 20% κατά μέσο όρο, οι μερισματικές αποδόσεις θα παραμείνουν υψηλότερες σε σύγκριση με τα
επιτόκια.
Σημειώθηκε επίσης ότι τόσο η συρρίκνωση των εταιρικών κερδών όσο και οι περικοπές των μερισμάτων έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές από τις αγορές.

Διατηρήσιμη ανάκαμψη δεν μπορεί να προκύψει αν πρώτα τα εταιρικά κέρδη δεν αγγίξουν το χαμηλότερο σημείο τους, γεγονός που δεν θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2009 το νωρίτερο, τονίστηκε.

Στις πρώτες επιλογές της ING βρίσκονται αμυντικές θέσεις σε αντίστοιχους κλάδους, όπως οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές με υψηλά και σταθερά μερίσματα.

Η ING παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στους κυκλικούς κλάδους που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική συγκυρία, ενώ δείχνει προτίμηση στις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή αγορά.

Επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι οι αποτιμήσεις των αγορών εταιρικών ομολόγων ενσωματώνουν πιο απαισιόδοξα σενάρια σε σχέση με τις μετοχικές αγορές, ενώ η πιθανότητα μετριοπαθούς κάμψης των τιμών στις αγορές εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως, σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε, για μακροχρόνιους επενδυτές οι ακραίες αποτιμήσεις των εταιρικών ομολόγων προσφέρουν πολύ ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v