Μ. Whitney: Εκτροχιάστηκε η οικονομία ΗΠΑ

Με τρένο που έχει εκτροχιαστεί παρομοιάζει την αμερικανική οικονομία η αναλύτρια της Oppenheimer, κ. Meredith Whitney, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση αγοράς στεγαστικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

  • Meredith Whitney, Oppenheimer & Co.
Μ. Whitney: Εκτροχιάστηκε η οικονομία ΗΠΑ
Ως αναλύτρια, δουλειά μου είναι η θεμελιώδης έρευνα και η αποτύπωση όσων βλέπω ακριβώς όπως είναι. Ειδικότητά μου ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Η εικόνα που έχω για τον χώρο είναι αρνητική για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και τεχνικά είχα δίκιο στις προβλέψεις μου. Το να παρακολουθώ τεράστιες απώλειες κεφαλαίων δεν με ευχαριστεί, όμως δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να με καθιστά πιο αισιόδοξη.

Στην πραγματικότητα καθώς παρακολουθώ την αμερικανική οικονομία να εκτροχιάζεται, αισθάνομαι την ανάγκη να παρέμβω ως πολίτης και να καταθέσω μια σειρά προτάσεις γι’ αυτό το εκτροχιασμένο τρένο στο οποίο ζούμε.

Πρώτον, είμαι πιο απαισιόδοξη σήμερα απ’ ό,τι ήμουν κατά τη διάρκεια των 18 μηνών που πέρασαν. Η επίδραση της αγοράς στην οικονομία, με τόσα κεφάλαια να έχουν εξαφανιστεί, καθιστά σαφές ότι τα τρισ. δολάρια που απέκτησαν οι εταιρίες από ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια έχουν χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν τρύπες και όχι για να ενισχυθεί η παροχή δανείων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια έχουν εξαφανιστεί από τα κεφάλαια που κανονικά θα παρέχονταν ως δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Εκτιμώ ότι η αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία και ότι ανάλογη πορεία θα ακολουθήσει και η αγορά πιστωτικών καρτών, αλλά 18 μήνες αργότερα. Περίπου σε ποσοστό 70% Αμερικανοί έχουν πιστωτική κάρτα, ενώ το 90% εξ αυτών τη χρησιμοποιεί ως πηγή ρευστότητας. Αν και η αγορά πιστωτικών καρτών είναι μικρή σε σύγκριση με αυτή στεγαστικών δανείων, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταναλωτική ρευστότητα. Πτώση αυτής της ρευστότητας θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην κατανάλωση και φυσικά στην οικονομία. Πρώτη μου κίνηση θα ήταν η διατήρηση της ρευστότητας των καταναλωτών, καθώς οι δαπάνες τους αντιστοιχούν στα 2/3 του αμερικανικού ΑΕΠ.

Σίγουρα ο χρόνος θα είναι ο καλύτερος γιατρός, αλλά υπάρχουν σαφείς λόγοι να θέσουμε την αμερικανική οικονομία σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Όντως στο παρελθόν ο δανεισμός κάλυψε και μη φερέγγυους, αλλά δεν είναι ανάγκη "μαζί με τα ξερά να καίμε και τα χλωρά".

Ας εξετάσουμε μερικά βήματα για να υπάρξει ομαλοποίηση. Πρώτον επαναπροσδιορισμός της παροχής δανείων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, τα βασικά τραπεζικά προϊόντα βρίσκονταν σε διαδικασία συγκεντρωτισμού. Η κυβέρνηση οφείλει να προτρέψει τις τοπικές τράπεζες σε επαναπροσδιορισμό των προϊόντων τους, ώστε να προσφέρουν πιστωτικές κάρτες.

Δεύτερον να υπάρξει επέκταση των εγγυήσεων της Federal Deposit Insurance Corp. στα τραπεζικά χρέη. Οι τράπεζες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν οι ίδιες να λάβουν δάνεια με συμφέροντες όρους, προκειμένου να παράσχουν και αυτές δάνεια με τη σειρά τους.

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση συγκεκριμένων νομοθετικών διαταγμάτων έως το 2011 ή το 2012. Ένα εξ αυτών (Unfair and Deceptive Lending Practice) περιλαμβάνει τη διακοπή της δυνατότητας μίας τράπεζας να επαναδιαπραγματευτεί κάποιο δάνειο το οποίο είναι επισφαλές. Ως εκ τούτου, η πρώτη αντίδραση θα είναι να διακόψει εν γένει τον δανεισμό.

Αποτέλεσμα να χαθούν περί τα 2 τρισ. δολάρια από πιστωτικές κάρτες ή δάνεια που οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη εκδώσει. Όμως με τόσους Αμερικανούς να στηρίζονται στις πιστωτικές τους κάρτες για τη ρευστότητά τους, ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται σε μείωση μισθού.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v