Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" στις ασιατικές αγορές

«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές, καθώς η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, η αποδυνάμωση του δολαρίου, οι απώλειες στην Wall Street χθες, αυξάνουν τις ανησυχίες για «κατάρρευση» των εταιρικών κερδών.

«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές, καθώς η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, η αποδυνάμωση του δολαρίου, οι απώλειες στην Wall Street χθες, αυξάνουν τις ανησυχίες για «κατάρρευση» των εταιρικών κερδών.

Μία ακόμη ένδειξη ότι η διεθνής οικονομία βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος», αποτέλεσε η κάθετη υποχώρηση της μεταποίησης από την Κίνα έως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα την «ελεύθερη πτώση» σε μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, όπως αυτή της JFE Holdings – τρίτη μεγαλύτερη χαλυβουργία παγκοσμίως – η οποία υποχώρησε 9,5%.

Απώλειες 10% για την Woodside Petroleum, ενώ κατά 7% χαμηλότερα κινήθηκε η μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη της.

Στο 4,5% οι απώλειες για τον ευρύτερο ασιατικό δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών να είναι δραματικό, καθώς διαμορφώθηκε στο 1 προς 10. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 50% από τις αρχές του έτους, ενώ πλέον, οι εισηγμένες σε αυτόν εταιρείες διαπραγματεύονται 1,05 φορές την λογιστική τους αξία.

Έχασε και το στήριγμα των 8.000 μονάδων ο Nikkei, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 6,35%. Ανάλογη η εικόνα και για τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να αποδυναμώνεται 5,07%. Απώλειες 4,16% για τον ASX στην Αυστραλία και κατά 3,35% χαμηλότερα κινήθηκε ο Kospi στη Ν. Κορέα.

Λιγότερο επιθετικές οι ρευστοποιήσεις στην κινεζική αγορά, με τον ευρύτερο δείκτη CSI 300 να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 0,6%.

Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν το παράδειγμα της Wall Street, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με «μίνι-κραχ». Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχώρησε 7,70% στις 8.149,09 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 680 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 8,95% στις 1.398,07 μονάδες, ενώ ο S&P σημείωσε πτώση 8,93% στις 816,19 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται, αυτή την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τους DAX 30 και FTSE 100 να σημειώνουν απώλειες 1%, ενώ ο CAC 40 κινείται 1,9% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v