Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές, με τα χρηματιστήρια Ιαπωνίας και Αυστραλίας να δέχονται ισχυρές πιέσεις, λόγω πτώσης σε μεταλλευτικούς τίτλους αλλά και την υποβάθμιση της Toyota Motor.

Η είδηση ότι η Toyota Motor δέχθηκε την πρώτη υποβάθμιση σε διάστημα 10 ετών, από τον οίκο Fitch, ο οποίος τοποθετεί την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου στο «ΑΑ» από «ΑΑΑ», ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε πτώση υψηλότερη του 4% τη μετοχή του ομίλου και να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στην ιαπωνική αγορά.

Παράλληλα η κατάληψη του αεροδρομίου της Bangkok από διαδηλωτές, οδήγησε σε κάθετη πτώση την αγορά της Ταϊλάνδης, με την πολιτική αστάθεια και ένταση στην χώρα να αυξάνει.

Κάθετης πτώσης συνέχεια για τη μετοχή της Rio Tinto, η οποία σήμερα αποδυναμώνεται 33%, οδηγώντας σε αντίστοιχη – όχι τέτοιας έντασης, όμως - πορεία την αγορά της Αυστραλίας.

«Όσες εταιρείες έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν ισορροπημένους ισολογισμούς θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν την κρίση με λιγότερα προβλήματα», σημειώνει ο κ. Hugh Dive, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 3 δισ. δολαρίων στην Mutual Ltd.

Απώλειες 1,33% για τον Nikkei, με την αγορά της Αυστραλίας να ακολουθεί ανάλογη πορεία και να αποδυναμώνεται πλησίον του 2,30%, ενώ ο βασικός δείκτης στην αγορά της Ταϊλάνδης υποχώρησε υψηλότερα του 6%.

Στον αντίποδα ισχυρά ανοδικά κινούνται οι αγορές Χονγκ Κονγκ και Ν. Κορέας με τους δείκτες Hang Seng και Kospi να ενισχύονται 2,19% και 4,72% αντίστοιχα. Θετική τροχιά, για πρώτη φορά μετά από πέντε συνεδριάσεις, για την αγορά της Κίνας, με τον δείκτη CSI 300 να σημειώνει κέρδη 1,5%. Άνοδος 1% για Shanghai Composite και στο 1,3% για Shenzhen Composite.

Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν, ως προς την μεικτή εμφάνιση, την πορεία της Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης, όπου «δύο στους τρεις» εξήλθαν νικητές. Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 8.479,39 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,66% στις 857,39 μονάδες. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Nasdaq, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος στην τεχνολογία, που κατέγραψε απώλειες 0,50% στις 1.464,73 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τους DAX 30, FTSE 100 και CAC 40 να κινούνται από 1,3% έως και 1,5% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v