Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άτακτη έξοδος των επενδυτών στην Ασία

Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές της Ασίας, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία τόσο Ιαπωνίας όσο και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν στους επενδυτές τη σφοδρότητα της ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαμηλότερα των 8.000 μονάδων ο Nikkei.

Συρρέουν στην έξοδο των ασιατικών αγορών οι επενδυτές, μετά τη νέα πτώση στις εξαγωγές της Ιαπωνίας, αλλά και την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ύφεση έχει «εγκατασταθεί» για τα καλά στην παγκόσμια οικονομία.

Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν το παράδειγμα της Wall Street, η οποία «ξέμεινε από αντιστάσεις» στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον Dow Jones να χάνει τις 8.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2003. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 7.997 μονάδες με πτώση 5,07%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 6,53%, στις 1.386 μονάδες. Απώλειες 6,12%, στις 806 μονάδες για τον S&P 500.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ασία, με τους εξαγωγικούς ομίλους να δέχονται εξαιρετικά ισχυρά πλήγματα. Πτώση 6,9%% για τη μετοχή της Nintendo, ενώ πλησίον του 5,8% υποχωρεί η μετοχή της Sony.

«Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίσαμε», υποστηρίζει στο Bloomberg, ο κ. Raymond Tag, επικεφαλής της CIMB-Principal Asset Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 5,8 δισ. δολαρίων.

Πτώση 4,9% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 13 προς 1 και τον δείκτη να έχει χάσει από την αρχή της εβδομάδας 9,3%.

Πτώση 6,9% για τον Nikkei, ο οποίος «έχασε» τις 8.000 μονάδες, ενώ ταυτόσημη πορεία ακολουθεί η αγορά του Χονγκ Κονγκ με τον δείκτη Hang Seng να αποδυναμώνεται 5,64%, ενώ 4,32% χαμηλότερα κινείται ο ASX στην Αυστραλία.

Ισχυρές απώλειες υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX 30 να υποχωρεί 2,1%, τον FTSE 100 να κινείται 2,2% χαμηλότερα και τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 2,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v