Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 2 εβδομάδων οι ασιατικές αγορές

Στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων υποχώρησαν οι ασιατικές αγορές, μετά από προειδοποιήσεις κορυφαίων ομίλων για κερδοφορία αλλά και «δύσκολες συνθήκες» στη διεθνή οικονομία. Απώλειες 1,29% για τον Nikkei.

Σε αρνητική τροχιά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, μετά και την υποβάθμιση προβλέψεων από την εταιρεία Inpex αλλά και την προειδοποίηση της Fortescue Metals Group ότι η ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος θα υποχωρήσει, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Πτώση υψηλότερη του 3% για τη μετοχή της Inpex (του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενέργειας της Ιαπωνίας), ενώ ανάλογη εικόνα και γι’ αυτήν της Cnooc, καθώς ο «μαύρος χρυσός» διαμορφώνεται σε χαμηλό 20 μηνών.

«Οι επενδυτές ψάχνουν για ένα σημάδι ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει. Όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Εάν, δε, συνεχιστεί η υποχώρηση στη ζήτηση εμπορευμάτων, οι εταιρείες του κλάδου δεν θα αποφύγουν σημαντική υποχώρηση κερδών και εσόδων», προειδοποιεί στο Bloomberg, ο κ. Hisakazu Amano, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων στην T&D Asset Management.

Πτώση 1,5% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος «έκλεισε» στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29/10, με το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς δύο.

Σε αρνητική τροχιά ο Nikkei με πτώση της τάξης του 1,29%, ενώ πτωτική κίνηση ακολουθούν οι αγορές Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, με τους ASX και Hang Seng να αποδυναμώνονται 0,86% και 0,36% αντίστοιχα. Ανάλογη η εικόνα στην κινεζική αγορά, με τον CSI 300 να υποχωρεί 0,7%, ενώ απώλειες 0,8% και 0,4% καταγράφουν οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite αντίστοιχα.

Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν το παράδειγμα της Wall Street, όπου ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,99% στις 8.693,96 μονάδες, με τον Nasdaq να υποχωρεί σε ποσοστό 2,22% στις 1.580,90 μονάδες. Πτώση 2,2% για τον S&P 500, στις 898,97 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην πληθώρα ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου. Κέρδη 89 μονάδων για τον DAX 30, 78 για τον FTSE 100 και 56 μονάδων για τον CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v